Vodniška komisija
nedelja, 20. september 2020
POIŠČI

Posebno usklajevanje inštruktorjev planinske vzgoje
Najdi nas na Facebooku
Zadnje v forumu
Forum

NOVICE  

sobota, 6. december 2014 ob 00:00, ogledov: 7770

Svečano podeljena najvišja priznanja PZS za leto 2014

Objavil(a): Manca Ogrin
V soboto, 6. decembra 2014, je v Ajdovščini potekala svečana podelitev najvišjih priznanj Planinske zveze Slovenije za leto 2014. Podelitve, ki jo je Planinska zveza Slovenije (PZS) pripravila v sodelovanju s Planinskim društvom (PD) Ajdovščina in Občino Ajdovščina, so se udeležili številni ugledni gostje, kot slavnostni govornik je spregovoril alpinist Viki Grošelj. Najvišja priznanja PZS podeljuje enkrat letno ter so velika čast in pohvala prejemnikom za njihovo dolgoletno in predano prostovoljno delo. Svečane listine PZS je letos prejelo enajst zaslužnih posameznikov, ki so dali bistven pečat planinstvu in planinski organizaciji, spominske plakete pa je ob življenjskih jubilejih (65, 70, 75, 80 let) za uspešno delovanje in izjemne dosežke prejelo štirinajst planincev. PZS je podelila tudi tri dodatna priznanja.

Planinska zveza Slovenije, ena največjih in najbolj množičnih nevladnih organizacij v Sloveniji, povezuje več kot 55 tisoč planincev, predanih prostovoljstvu, skrbi za naravo in okolje, ohranjanju in urejanju poti ter pozitivnim planinskim vrednotam, ki jih je v ospredje postavil tudi slavnostni govornik na svečani podelitvi najvišjih priznanj PZS, vrhunski slovenski alpinist Viki Grošelj: »Slovenci veljamo za športno izobražen narod. Najpomembnejši pokazatelj za upravičenost tega naziva je čim večje število državljanov, ki se kolikor toliko redno ukvarjajo z gibanjem. Planinska zveza Slovenije in njeni člani smo brez dvoma najboljši dokaz te izobraženosti, saj poleg gibanja, tako pomembnega za človekovo dobro počutje in zdravje, promoviramo še druge pomembne vrednote: potrpežljivost, vztrajnost, predanost, pomoč sočloveku, varovanje in ohranjanje narave. Te univerzalne vrednote so nam skupne, ne glede na to, na kakšen način zahajamo v gore – kot pohodniki, planinci, gorniki, turisti ali alpinisti. Med nami ni razlik. Včasih so naše poti po gorah različne, a doživetja nas družijo. Veliko nas je, ki smo vsak na svoj način naša življenja posvetili goram in te so nam našo predanost obilno poplačale. Lepo in prav pa je, da se s priznanji PZS spomnimo najbolj predanih med nami. Zato najprej iskrene čestitke vsem nagrajencem ter njim in vsem prisotnim še veliko lepih trenutkov v gorah.« Grošelj je obširneje spregovoril tudi o slovenskem himalajizmu, ki je pomembno pripomogel k prepoznavnosti Slovenije in PZS v svetu, ter izpostavil še posebej zaslužnega posameznika – legendo slovenskega himalajizma Aleša Kunaverja.

IMG_8502

Viki Grošelj, slavnostni govornik na svečani podelitvi najvišjih priznanj PZS, z mladimi nastopajočimi iz Ajdovščine. (foto Manca Čujež)

Planinstvu zapisani posamezniki in društva delajo pomembne korake tako v svetu kot doma, nekoč in danes, zato jim je Planinska zveza Slovenije tudi letos za neutrudno prostovoljno delo podelila najvišja priznanja. »Planinska zveza Slovenije je ena izmed največjih nevladnih organizacij v Sloveniji in ena izmed največjih, če ne celo največja prostovoljska organizacija v Slovenji. Prostovoljstvo je eden izmed temeljev planinske organizacije že več kot 120 let in z danes podeljenimi priznanji se želimo zahvaliti tistim, ki so s svojim prostovoljnim delom prispevali pomemben kamenček v mozaik planinske organizacije,« je zbrane pozdravil predsednik PZS Bojan Rotovnik, uvodoma sta jih nagovorila tudi župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin in predsednik PD Ajdovščina Bogdan Kodele.

Letošnje podelitve v alpinistično okrašeni dvorani Prve slovenske vlade v Ajdovščini so se udeležili še številni gostje: častni konzul Nepala v Sloveniji mag. Aswina K. Shrestha, predstavnik Hrvaške planinske zveze Darko Berljak, predstavnik Ministrstva za notranje zadeve RS Srečko Jarc, predstavnika MORS-a Emil Velikonja in Boštjan Močnik, predstavnik Gorske reševalne zveze Slovenije Robert Kovač, predstavnik Lovske zveze Slovenije Kazimir Saksida in predstavnik Ribiške zveze Slovenije.

S planinsko noto prepleten kulturni dogodek, ki so ga imenitno pripravili prizadevni člani PD Ajdovščina s predsednikom Bogdanom Kodeletom in vodjo kulturnega programa Ireno Šinkovec na čelu, so glasbeno in plesno obogatili Oktet Castrum iz Ajdovščine, učenci OŠ Šturje, folklorna skupina Most pod vodstvom Silvane Bajc in ob spremljavi harmonikarja Simona Štoklja ter dijaki Srednje šole Veno Pilon iz Ajdovščine.

Tone Jesenko, vodja Odbora za članstvo pri Planinski zvezi Slovenije, je izpostavil dragocen prispevek nagrajencev k delovanju planinske organizacije in sooblikovanju vrednot planinstva ter ugled najvišjih priznanj najboljšim kadrom, ki jih prepoznajo planinska društva.

IMG_8570

Prejemniki najvišjih priznanj Planinske zveze Slovenije, svečanih listin PZS, za leto 2014 z alpinistom Vikijem Grošljem in predsednikom PZS Bojanom Rotovnikom. (foto Manca Čujež)

Prejemniki najvišjih priznanj Planinske zveze Slovenije za leto 2014:

PREJEMNIKI NAJVIŠJIH PRIZNANJ Planinske zveze Slovenije, SVEČANIH LISTIN PZS
, za leto 2014 so:
-
Milan Čelik za dolgoletno planinsko delo v PD Iskra Kranj, predvsem na področju vodništva,
- Jože Gobec za vsestransko dolgoletno in predano delo v planinstvu v PD Železar Štore,
- Ferdinand Igerc za razvoj in širjenje planinstva v PD Ravne na Koroškem in v širši okolici,
- Janez Korošec za dolgoletno, vsestransko in zelo predano delo v PD Srednja vas v Bohinju in v MDO Gorenjske,
- Vinko Komprej za vsestransko, dolgoletno in predano delo v PD Prevalje,
- Vladimir Lemut za vsestransko planinsko delo v PD Ajdovščina in za razvoj planinstva na širšem Ajdovskem,
- Janez Merhar za vsestransko, predano delo v PD Kočevje in za razvoj planinstva na širšem Kočevskem,
- Marica Okršlar za vsestransko, dolgoletno in predano delo v PD Gorje in MDO Gorenjske predvsem na področju gospodarstva,
- Emil Milan Savelli za vsestransko planinsko delo v PD Črna na Koroškem in za razvoj planinstva in alpinizma na širšem Koroškem,
- Tone Šeško za vsestransko planinsko delo v PD Lisca Sevnica in za povezovanje kulture s planinstvom,
- Jože Varl za dolgoletno delo v PD Radovljica in MDO Gorenjske predvsem na področju vodništva in izobraževanja novih kadrov v planinstvu.

IMG_8537

Prejemniki spominskih plaket PZS za leto 2014 ob življenjskih jubilejih s podpredsednikom PZS Tonetom Jesenkom in predsednikom Bojanom Rotovnikom. (foto Manca Čujež)

SPOMINSKE PLAKETE PZS, ki jih Planinska zveza Slovenije podeljuje ob življenjskih jubilejih svojim najzaslužnejšim članom za njihovo dolgoletno zvesto in izjemno uspešno delo, so prejeli:
za 65 let: Roman Močnik (PD Črna na Koroškem), Magdalena Paradižnik (PD Rimske Toplice), Franc Somrak (PD Krka Novo mesto),

za 70 let: Janez Jamar (PD Dovje - Mojstrana), Jože Jančič (PD Zabukovica), Marjeta Kovačič (PD Prevalje), Tone Potočnik (PD Mariborski tisk), Jože Vodušek (PD Ljubno ob Savinji), Oton Zagoričnik (PD Polzela), Alojz Zadel (OPD Koper),
za 75 let: Pavel Štular (PD Križe),
za 80 let: Herman Borovnik (PD Podbrdo), Jožef Murko (PD Tam Maribor), Ivan Zorman (PD Prevalje).

Planinska zveza Slovenije je podelila tudi tri dodatna priznanja, s katerimi želimo izpostaviti predvsem tiste, ki so zunaj planinske organizacije pomembno prispevali k razvoju planinstva v Sloveniji. Priznanja so prejeli:
- Jure Žerjav – zlati častni znak PZS
za vsestransko podporo k razvoju planinstva na območju Občine Kranjske Gore in velik osebni prispevek k ohranjanju planinske kulturne dediščine, še zlasti pri izgradnji, delovanju in uveljavitvi Slovenskega planinskega muzeja,
- Dušica Kunaver – zlati častni znak PZS za življenjsko delo na področju planinstva ter za velik osebni prispevek k ohranjanju planinske in alpinistične dediščine ter zagotavljanju njene dostopnosti širši javnosti.
- Uršula Ramšak – pohvala PZS za diplomsko nalogo z naslovom Planinarjenje in plezanje med osnovnošolskimi gluhimi in naglušnimi otroki v Sloveniji.

IMG_8580

Prejemniki dodatnih posebnih priznanj PZS za leto 2014 s člani Predsedstva Planinske zveze Slovenije. (foto Manca Čujež)

V imenu vseh prejemnikov priznanj se je zahvalil prejemnik svečane listine Vladimir Lemut iz Planinskega društva Ajdovščina, ki je poudaril, da nihče ni deloval v planinstvu zgolj zaradi priznanja, ki pa so ga vsi izjemno veseli, hkrati pa pomeni spodbudo, lažji korak in vedrejši obraz vsem, aktivnim v planinstvu. Razveseljivo veliko se jih je zbralo na podelitvi in po njej na razstavi o zgodovini delovanja MDO PD Posočja Na skrajnem ogranku, katere idejni oče je Gregor Rupnik, glavni urednik pa Žarko Rovšček. Za nagrade letošnjim prejemnikom najvišjih priznanj PZS se zahvaljujemo našemu partnerju, podjetju Krka, d. d., tovarna zdravil Novo mesto.

Vsem prejemnikom priznanj se za prizadevno delo v planinski organizaciji iskreno zahvaljujemo in jim iz srca čestitamo!

Manca Čujež


Fotogalerija

 Manca Čujež

 foto Manca Čujež1 / 24

 foto Manca Čujež2 / 24

 foto Manca Čujež3 / 24

 foto Manca Čujež4 / 24

 foto Manca Čujež5 / 24

 foto Manca Čujež6 / 24

 foto Manca Čujež7 / 24

 foto Manca Čujež8 / 24

 foto Manca Čujež9 / 24

 foto Manca Čujež10 / 24

 foto Manca Čujež11 / 24

 foto Manca Čujež12 / 24

 foto Manca Čujež13 / 24

 foto Manca Čujež14 / 24

 foto Manca Čujež15 / 24

 foto Manca Čujež16 / 24

 foto Manca Čujež17 / 24

 foto Manca Čujež18 / 24

 foto Manca Čujež19 / 24

 foto Manca Čujež20 / 24

 foto Manca Čujež21 / 24

 foto Manca Čujež22 / 24

 foto Manca Čujež23 / 24

 foto Manca Čujež24 / 24

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Vremenske razmere
 
Planinski izleti RTV SLO