Vodniška komisija
petek, 21. junij 2024
POIŠČI

Izpitno na Kalško goro
Najdi nas na Facebooku

Vodnik Planinske zveze Slovenije

Prostovoljno vodništvo ima v Sloveniji že več kot šestdesetletno tradicijo. Prvi tečaj za vodnike je bil v organizaciji Mladinske komisije PZS izveden že leta 1957. Vodniki PZS smo tudi usposobljeni strokovni delavci v športu na področju planinstva, saj se naše strokovno delo - vodenje ljudi po gorah - ves čas prepleta z organizacijskim društvenim delom. Naša usposabljanja so potrjena s strani Strokovnega sveta Republike Slovenije za šport, torej tudi država priznava in ceni naš trud in delo.

Vodniki PZS smo združeni v Vodniški komisiji Planinske zveze Slovenije (VK PZS), ki skrbi, da se usposabljamo po enotnih kriterijih in sledimo novostim na področju prostovoljnega vodništva. Vsi vodniki PZS se ravnamo po obstoječih pravilnikih in aktih, ki se nanašajo na prostovoljno vodništvu kot tudi po Častnem kodeksu Slovenskih planincev. Zakonodajno našo aktivnost ureja Zakon o športu-1.

Kako postati vodnik PZS?

Če radi gore odkrivate drugim, se radi učite, svoje znanje in izkušnje pa prenašate na druge, vas vabimo, da se vključite v delo planinskega društva in tam spoznate vodniško delo.

Biti vodnik PZS je pomembna in odgovorna naloga. Zato je prav je, da se o pomenu, odgovornosti in nalogah vodnika predhodno dobro pozanimate. V planinskem društvu že pred prvim tečajem pomagajte pri organizaciji in izvedbi vodenih tur in se pogovorite s poznanih in zaupanja vrednim vodnikom PZS.
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
AKTUALNO
18.06.2024
Razpis za zbiranje predlogov za najvišje priznanje VK PZS za leto 2024
15.06.2024
Množica planincev s srcem za Črno na Koroškem
14.06.2024
Nov način prijav na usposabljanje SD 1, modul Planinski vodnik 1
02.05.2024
Kaj moramo vedeti o turnem kolesarjenju?
07.02.2024
Planinstva se ne moremo učiti preko spleta
Vse novice
KOLEDAR
Trenutno ni prihajajočih dogodkov!
Vsi dogodki