Vodniška komisija
torek, 16. julij 2024
POIŠČI

Na Boču med 22. in 24. aprilom potekalo kopno izpopolnjevanje
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 14. junij 2024 ob 14:35, ogledov: 618

Nov način prijav na usposabljanje SD 1, modul Planinski vodnik 1

Objavil(a): Veronika Susman
Vodniška komisija PZS bo po novem usposabljanje za pridobitev naziva strokovni delavec v športu 1. stopnje: športno treniranje – planinstvo-alpinizem, modul: Planinski vodnik 1, izvajala po drugačnem sistemu kot do sedaj.

Kandidat se bo najprej prijavil na teoretični sprejemni izpit, ki bo potekal spletno v četrtek, 26. 9. 2024, in v ponedeljek, 30. 9. 2024 (izberete en datum), med 18. in 20. uro, v sejni sobi v prostorih PZS, Ob železnici 30a, Ljubljana, 2. nadstropje. Rok prijav: 12. 9. 2024. Prijave potekajo izključno preko Naveze. Če administratorji oddajajo prijavo prvič, naj obvezno prej preberejo navodila za prijavo preko Naveze. Prijave so že odprte.

V teoretičnem delu sprejemnega izpita se preverja znanje iz naslednjih tem: Organizacija planinstva, Zgodovina planinstva in alpinizma doma in v svetu, Poznavanje gorstev, Varstvo gorske narave, Planinsko izrazje, Vremenoslovje, Orientacija, Osebna in tehnična oprema ter drugo splošno znanje s področja planinstva.

Priporočena literatura za sprejemni izpit: skupina avtorjev: PLANINSKA ŠOLA, četrta dopolnjena izdaja, PZS, Ljubljana 2021; OSNOVE PLANINSTVA, PZS, Ljubljana 2022; Planinstvo od A do Ž, PZS, Ljubljana 2021.

Pogoji za prijavo na sprejemni izpit (ob prijavi): starost najmanj 18 let, poravnana članarina PZS za tekoče leto, dosežena najmanj srednja poklicna izobrazba (ICSED3 ali ICSED4 – najmanj 4. stopnja - triletna poklicna šola). Dokazilo o pridobljeni poklicni izobrazbi (diploma, spričevalo - obvezno v obliki .pdf) je obvezna priloga ob prijavi na sprejemni izpit. V kolikor bo priloga v drugačni obliki (jpg …), bo prijava zavrnjena.

Po uspešno opravljenem teoretičnem sprejemnem izpitu se bo kandidat udeležil preizkusne ture, ki bo potekala v soboto, 5. 10. 2024, in v soboto, 12. 10. 2024 (izberete en datum). Na preizkusni turi se preverja: kondicijska pripravljenost (10-urna tura z nahrbtnikom 10 kg), znanje iz gibanja po različnem terenu in ustreznost opreme. Preverjalo se bo tudi poznavanje planinskih vozlov (ambulantni, bičev, polbičev, kavbojski, kravatni, osmica, prusikov, varovalni, podaljševalni vozel).

Veljavnost opravljenega sprejemnega izpita bo eno leto. Na usposabljanje v letu 2025 se bodo lahko prijavili samo kandidati, ki bodo predhodno opravili sprejemni izpit in preizkusno turo v zgoraj navedenih datumih.

Kandidati, ki bodo uspešno opravili sprejemni izpit, bodo o nadaljnji prijavi na usposabljanje obveščeni.

Pogoji za udeležbo na usposabljanju – po uspešno opravljenem sprejemnem izpitu in preizkusni turi(priložiti ob prijavi, obvezno v obliki .pdf):

  • zdravniško potrdilo s specifikacijo zdravstvenih storitev, ki ga izda specialist medicine dela, prometa in športa (zdravniško potrdilo ne sme biti starejše od enega leta do začetka usposabljanja);
  • izjava kandidata o primernosti za delo vodnika Planinske zveze Slovenije (obrazec Izjava kandidata o primernosti za vodniško delo);
  • petletna predhodna aktivnost v planinstvu (obrazec Pregled opravljenih tur):
    • 15 različnih kopnih tur (od tega vsaj 5 različnih kopnih tur po zahtevnih ali zelo zahtevnih planinskih poteh),
    • 5 različnih snežnih tur (opravljene v času med 21. decembrom in 20. marcem).


Tudi ta prijava bo potekala preko Naveze. Obrazca sta dosegljiva na strani vk.pzs.si/dokumenti. Obrazec Zdravniško potrdilo bo objavljen naknadno. 

Obveščamo vas tudi, da je na spletni strani VK objavljena nova preglednica Število vodenih: https://vk.pzs.si/besedilo.php?pid=11

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE