Vodniška komisija
petek, 29. maj 2020
POIŠČI

Zaključena tudi druga izmena tečaja za planinske vodnike kategorije A
Najdi nas na Facebooku
Zadnje v forumu
Forum

NOVICE  

sreda, 27. november 2013 ob 00:00, ogledov: 4865

Zbor vodnikov PZS 2013 z visoko sklepčnostjo

Objavil(a): Zdenka Mihelič
V soboto, 23. novembra 2013, je na Igu potekal Zbor vodnikov PZS. Zbora se je udeležilo 49 od 52 delegatov, tako da je bila sklepčnost 94,23 %.
Pred zborom je bila izvedena okrogla miza na temo Nadzor planinskih društev s strani tržnega inšpektorja, na kateri je sodelovalo veliko število vodnikov PZS.

Na začetku zbora sta predsednik PZS Bojan Rotovnik in načelnik VK PZS Franc Gričar podelila najvišja priznanja vodnikom PZS. Naziv zaslužni vodnik PZS je prejelo 17 vodnikov. Jože Gobec iz PD Železničar Štore pa je prejel najvišje priznanje Vodniške komisije PZS, naziv Častni vodnik Planinske zveze Slovenije, ki se podeljuje za »izjemen prispevek na področju prostovoljnega vodništva in je poteklo vsaj 30 let od prve registracije«.

V nadaljevanju je zbor obravnaval poročila o delu Vodniške komisije PZS in podkomisij v letu 2013. Iz poročila načelnika Franca Gričarja med drugim izhaja, da so se letošnjih izobraževalnih akcij udeležili tudi opazovalci iz Hrvaške in Makedonije, naša predstavnika pa sta sodelovala s Federacijo planinskih športov Makedonije na njihovem usposabljanju. Razveseljivo je, da je v letošnjem letu prišlo tudi do podpisa dogovora o sodelovanju med PZS in Združenjem gorskih vodnikov Slovenije (ZGVS).

Frane Kemperle, vodja Podkomisije za usposabljanje VK PZS, je poročal, da je bilo veliko dela vloženega v priprave prenove programov za izobraževanje VPSZ. Ker se je letos na izpopolnjevanje prijavilo izredno veliko udeležencev, je bilo potrebno za kvalitetnejše delo uvesti dodatne »izmene«, kar se je pokazalo za dobro in racionalno rešitev, ter ohranjanje kvalitete dela.

Bojan Pollak, vodje podkomisije za kategorizacijo in registracijo VK PZS, je opozoril na rast števila vodnikov. Na dan 31. 10. 2013 je bilo kategoriziranih 3.352 vodnikov PZS (največ A kategorije: 1.641), od teh je bilo »le« 1.512 registriranih, največ v Savinjskem MDO PD (317), sledita MDO PD Ljubljane (176) in MDO PD Gorenjske (166).

Med posebnimi primeri, ki jih je komisija obravnavala, je izpostavil primer vodnika PZS, ki je podpisal poročilo pripravniku, ne da bi šel na turo, seveda se ture pripravniku niso priznale, vodniku pa je za obdobje petih let prepovedano mentorstvo.

Predsednik PZS Bojan Rotovnik je v razpravi poudaril, da je vodništvo zelo pomembna dejavnost PZS. Na podlagi razprav na okrogli mizi o nadzorih s strani tržnega inšpektorja, je pozval vse, ki bodo imeli težave z razjasnitvijo dejavnosti prostovoljnega vodništva, da vključijo Planinsko zvezo Slovenije že v prvi fazi nadzora tržnega inšpektorja, saj prihaja pogosto do nerazumevanja statusa planinskih vodnikov napram gorskim vodnikom, katerih pridobitno dejavnost opredeljuje Zakon o gorskih vodnikih. Zahvalil se je vsem izvajalcem usposabljanj, pa tudi za to, da vodniške izkušnje delimo z drugimi, saj je v Bavšici usposabljanje vodnikov spremljala vodilna organizacija za izvajanje usposabljanj z območja Balkana.

V razpravi je bilo izpostavljeno (ne)izvajanje usposabljanj v napovedanih terminih, primernost vodnikov za vodenje v zelo zahtevnih feratah v tujini, neizvedena kategorizacija zahtevnosti planinskih poti, ki naj bi se izvedla v sodelovanju s KPP PZS ...

Glavna naloga Vodniške komisije PZS v naslednjem letu bo izvajanje tečajev in izpopolnjevanj ter vodenja evidenc vodnikov. Komisija se bo še bolj zavzemala za povezovanje med komisijami znotraj PZS, tako bo ponovno razpisan tečaj za prehod mentorjev planinskih skupin v vodnike PZS kategorije A; Komisija za turno kolesarstvo PZS vabi k tesnejšemu sodelovanju z aktivnostmi, vezanimi na pohodništvo, ravno tako Komisija za planinske poti in ne nazadnje tudi Komisija za alpinizem PZS. Komisija bo vzpostavila tesnejše stike z ZGVS in GRZS in se odločneje vključila v preventivno dejavnost in zagotavljanje večje prepoznavnosti s stalnim informiranjem medijev.

Zbor je potrdil večino predlaganih manjših dopolnil Pravilnika vodnikov PZS, za katere se je v dosedanjem delu vodnikov pokazalo, da so premalo jasna oz. malo zastarela glede na vsakdanjo prakso.

Ob zaključku je zbor sprejel še sklep, da bo zbor vodnikov vsako leto zadnjo soboto v novembru.

Načelnik pa je seznanil prisotne, da bodo tako brošura Akcije 2014 kakor tudi gradiva za izpopolnjevanje 2015-2017 dostopna samo v elektronski obliki. V letu 2014 bo potekalo poskusno prijavljanje na tečaje in usposabljanja preko aplikacije PZS Naveza. Na ta način bo zagotovljena pravočasnost in pravilnost podatkov prijavitelja (pogosto so prijave zelo pomanjkljive). V letu 2015 bodo prijave možne le preko informacijskega sistema Naveza, zato naj tista društva, ki še niso pričela voditi podatkov o članstvu v Navezi, to čim prej storijo.

Milena Brešan


Prejemniki priznanj VK PZS:

Častni vodnik PZS

SAVINJSKI MDO PD
Jože Gobec, PD Železar Štore

Zaslužni vodnik PZS

MDO PD GORENJSKE
Edvard Erzetič, PD Kranj
Dušan Feldin, PD Kranj
Peter Leban, PD Kranj
Slava Alojzija Obradović, PD Kranj
Jožef Rožič, PD Tržič
Jože Šparovec, PD Kranj
Metka Šparovec, PD Kranj
Jožef Trilar, PD Kranj                                              

MDO PD KOROŠKE                        
Martin Tajnik, PD Mislinja

MDO PD PODRAVJA
Leon Vrhovšek, PD FRAM

SAVINJSKI MDO PD
Silva Čulk, PD Zabukovica
Ferdinand Glavnik, Po Pošte in Telekoma Celje
Igor Golčman, PD Pošte in Telekoma Celje
Karol Naraks Franc, PD Zabukovica
Janja Polavder, PD Zabukovica
Darka Zupanc, PD Velenje
Magda Žist, PD Velenje

Fotogalerija

 Foto Drago Metljak

 Foto Drago Metljak1 / 20

 Foto Drago Metljak2 / 20

 Foto Drago Metljak3 / 20

 Foto Drago Metljak4 / 20

 Foto Drago Metljak5 / 20

 Foto Drago Metljak6 / 20

 Foto Drago Metljak7 / 20

 Foto Drago Metljak8 / 20

 Foto Drago Metljak9 / 20

 Foto Drago Metljak10 / 20

 Foto Drago Metljak11 / 20

 Foto Drago Metljak12 / 20

 Foto Drago Metljak13 / 20

 Foto Drago Metljak14 / 20

 Foto Drago Metljak15 / 20

 Foto Drago Metljak16 / 20

 Foto Drago Metljak17 / 20

 Foto Drago Metljak18 / 20

 Foto Drago Metljak19 / 20

 Foto Drago Metljak20 / 20

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Vremenske razmere
 
Planinski izleti RTV SLO