Vodniška komisija
nedelja, 27. september 2020
POIŠČI

Zbor vodnikov PZS 2014
Najdi nas na Facebooku
Zadnje v forumu
Forum

NOVICE  

torek, 6. avgust 2013 ob 00:00, ogledov: 6103

Opozorilo o uporabi ustrezne opreme na zelo zahtevnih poteh

Objavil(a): Zdenka Mihelič
Prejšnji vikend se zavarovani plezalni poti na Gonžarjevi peči v Vinski gori zgodila nesreča, ki se je končala tragično. To je že druga takšna nesreča v tem plezalnem poligonu, ki je sicer zgledno urejen in vzdrževan.

Moški je malo pod vrhom poti padel, ker pa pri tem ni bil ustrezno varovan, je bil padec zanj usoden. Vzrok za nesrečo lahko verjetno iščemo v pomanjkljivem znanju in neustrezni opremi, ki je na t.i. feratah ključnega pomena. Ponesrečeni je uporabljal improviziran samovarovalni komplet - popkovino, ki je za uporabo na takšnih turah neprimerna in neustrezna. Prav tako je imel popkovino pripeto na plezalni pas nepravilno in na neustreznem mestu.

Treba se je zavedati, da so padci na feratah, kljub močnim in zanesljivim klinom, lahko zelo nevarni, in le primerna oprema ter izkušenost lahko preprečijo hujše posledice. V zadnjem času je veliko proizvajalcev odpoklicalo kar nekaj svojih modelov samovarovalnih kompletov, ker so se pri dodatnih testiranjih izkazali kot neustrezni in neprimerni za uporabo.

Poudarjamo, da so takšni doma izdelani in improvizirani 'samovarovalni kompleti' lahko smrtno nevarni in jih odločno odsvetujemo za rabo na vseh zavarovanih plezalnih poteh, še posebej modernih športnih feratah (kot je v primeru Gonžarjeve peči). Na takih turah naj se uporablja izključno le tovarniško izdelane samovarovalne komplete, ki imajo tudi absorber sunka ter gibanju na feratah prilagojene elemente. Pozorni pa bodite na takšne odpoklice opreme/ seznami le-teh so objavljeni tudi na spletni strani PZS.

Če ste v dvomih o ustrezni usposobljenosti, je bolje, da se priključite planinskemu društvu, najamete ustreznega vodnika ter se poučite o pravilni izbiri in uporabi opreme.

Planinska zveza Slovenije

Vir: Postaja GRS Celje

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
  • Postavljeni temelji za novo kočo na Okrešlju
  • Razpis za soorganizacijo Skupščine PZS, podelitve najvišjih priznanj PZS ter Dneva planincev