Vodniška komisija
sobota, 4. julij 2020
POIŠČI

Licenčno usposabljanje VPZS v snežnih razmerah v Koči v Grohotu 30. 1. 2015 in 31. 1. 2015
Najdi nas na Facebooku
Zadnje v forumu
Forum

NOVICE  

torek, 7. avgust 2012 ob 00:00, ogledov: 4499

Odziv Planinske zveze Slovenije na sporočilo za javnost Policije

Objavil(a): Zdenka Mihelič
Pretekli teden je bilo na spletni strani Policije objavljeno poročilo o njihovi akciji v Kamniško-Savinjskih Alpah. Seznanjamo vas z dopisom in z odzivom Planinske zveza Slovenije, ki je bil poslan na Policijo Ministrstva za notranje zadeve in Tržnemu inšpektoratu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.
Hkrati planinska društva prosimo, da nas obvestite na info@pzs.si, če boste imeli kakšne težave pri izvajanju programa dela s strani Tržnega inšpektorata. Ob tem bi vas radi spomnili tudi na delavnico, ki je potekala pred Skupščino PZS v Ormožu, kjer je bila podobna tema obravnavana in kjer so bile podane tudi dodatne obrazložitve in pojasnila, gradivo pa je objavljeno na naši spletni strani.


Številka: P/ 323 -2012
Datum: 6. 8. 2012
Republika Slovenija
Ministrstvo za notranje zadeve
POLICIJA

Štefanova 2
1501 Ljubljana
gp.policija@policija.si

Zadeva: Odziv na sporočilo za javnost »Celjski policisti skrbeli za varen obisk slovenskih gora«

Spoštovani,

na spletni strani Policije smo med sporočili za javnost v ponedeljek, 30. julija 2012, zasledili sporočilo o skupni akciji Policije/Policijske uprave Celje in Tržnega inšpektorata RS. Akcija je bila namenjena večji varnosti v gorah in je potekala na planinski poti na Tursko goro z izhodiščem v Logarski dolini. V akciji so sodelovali: policista gorske enote Policijske uprave Celje in predstavnik Tržnega inšpektorata RS (oddelek Dravograd). Moramo poudariti, da Planinska zveza Slovenije pozdravlja in podpira vse preventivne akcije, ki pripomorejo k večji ozaveščenosti in varnosti planincev po naših gorah. Če bi v prihodnje pri preventivnih dejavnostih v gorah potrebovali pomoč Planinske zveze Slovenije oz. boste ocenili, da bi naše sodelovanje izboljšalo učinek akcije, smo na voljo za sodelovanje.

Trdno podpiramo zakonska določila, ki jih je treba tudi v gorah v celoti izpolnjevati in v ta namen izvajati tudi nadzor. Želimo pa poudariti na pomanjkljivo navajanje v sporočilu za javnost: »Tržni inšpektor je ugotavljal predvsem kršitve iz Zakona o gorskih vodnikih, ki se nanašajo na vodenje oseb po poteh in brezpotju, kjer je potrebna uporaba vrvne tehnike, in vodenje oseb na plezalnih vzponih, ker je potrebna obvezna prisotnost gorskega vodnika ...«

Zakon o gorskih vodnikih (ZGV) namreč določa pogoje za pridobitno vodenje v gorah (2. člen ZGV), v Sloveniji pa je močno razvito tudi prostovoljno vodništvo, ki ga v planinskih društvih izvajajo prostovoljni Vodniki Planinske zveze Slovenije. Vodnike PZS usposablja Planinska zveza Slovenije. Poleg njih v naši zvezi usposabljamo tudi alpiniste in alpinistične inštruktorje, ki v okviru usposabljanj bodočih alpinističnih pripravnikov izvajajo tudi plezalne vzpone. Pogoj uporabe vrvne tehnike pri vodenju ture določene težavnosti, ki izhaja iz Zakona o gorskih vodnikih, se torej ne nanaša na pogoje nepridobitnega vodenja. Seveda dopuščamo možnost, da se je to pravno podlago pravilno uporabilo tudi na omenjeni preventivni akciji; ker pa iz sporočila za javnost to ne izhaja, smo vas kljub temu želeli seznaniti z zadevo.

O tej problematiki smo se že na sestanku na Tržnem inšpektoratu 11. 4. 2012 strinjali, da se pri nadaljnjih nadzorih gorskega vodenja najprej ugotavlja pridobitna osnova. Če je ta podana, se postopek nadaljuje, če pa se ugotovi, da je vodenje opravljeno na temeljih prostovoljne dejavnosti PZS, pa se postopek ustavi. Strinjamo se, da je nadzor na tem področju potreben in zaželen. Naše opozorilo je namenjeno zgolj racionalnejšim postopkom državnih organov v podobnih primerih in nenazadnje tudi v izogib negativnim izkušnjam prostovoljnih kadrov Planinske zveze Slovenije, ki s svojim nesebičnim delom prav gotovo veliko pripomorejo k našemu skupnemu cilju - varnosti v gorah.

Prosimo, da z navedenim seznanite svoje zaposlene, predvsem pripadnike gorske enote PU in ostale policiste, ki delujejo na goratem območju Slovenije in pod njim.

Za dodatna pojasnila smo vam na voljo (Matej Planko, generalni sekretar PZS, matej.planko@pzs.si, 01 43 45 680).

Želimo vam uspešno preventivno delo v gorah tudi v prihodnje in lep planinski pozdrav.

Bojan Rotovnik,
predsednik PZS

PDF Dopis PZS za Policijo v PDF (232,47KB)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Vremenske razmere
 
Planinski izleti RTV SLO