Vodniška komisija
ponedeljek, 16. september 2019
POIŠČI

Licenčno usposabljanje v snežnih razmerah 2013, Menina planina
Najdi nas na Facebooku
Zadnje v forumu
Forum

NOVICE  

petek, 2. marec 2012 ob 00:00, ogledov: 3577

Tečaj za vodnike PZS E kategorije 2012

Objavil(a): Zdenka Mihelič
GL: Konec februarja 2012 je na Vršiču potekalo štiridnevno usposabljanje vodnikov PZS za zahtevne snežne ture (kategorija E).
VK_PZS_E_tecaj2012_foto_MIjo_Kovacevic5mPet tečajnikov - vodnikov PZS iz širne Slovenije se je v Julijcih pod Prisojnikom in Mojstrovkami nekaj zadnjih februarskih dni kalilo v tehnikah in manevrih potrebnih za vodenje zahtevnih zimskih tur. Večina učnega programa je temeljila predvsem na praktičnem delu in vajah številnih manevrov nujnih za ture v najtežjih snežnih razmerah. Poenotenje manevrov in postopkov vodnikov z alpinističnimi je tokrat olajšalo učne procese tudi udeležencem tečaja, ki so v večini že imeli uspešno opravljeno alpinistično šolo, ter potrjene predhodne vodniške kategorije A, B, C in D, kar je bil eden izmed pogojev za vpis na tečaj E.

Inštruktorska ekipa pod vodstvom Franca Gričarja se je zelo potrudila in potrebno znanje na nazoren način podala tečajnikom. Prvi, teoretični dan je bilo na vrsti spoznavanje tehnike gibanja in raznolike tehnične opreme za zahtevne zimske ture. Naslednje tri dni pa so potekale praktične delavnice pod Prisojnikom in Mojstrovkami. Raznovrstna sidrišča v snegu in ledu, pripomočki za varovanje, spusti po vrveh na različne načine, varovanje in pomoč udeležencem na zahtevnem zimskem terenu, samoreševanja, škripčevja in ostali vrvni manevri so bile vroče teme tokratnih delavnic.

Analizo smo na koncu tečaja opravili v Koči na gozdu, ki nam je v času učenja nudila varno zavetje ponoči. Splošno mnenje petih tečajnikov je bilo, da je bil tečaj E kategorije zanimiv in je kljub relativno majhni količini snega dobro uspel. Obnavljanje ali učenje številnih manevrov in postopkov je bilo vsem koristno in bo pripomoglo k varnemu vodenju udeležencev v zahtevnih snežnih razmerah.

Edino (pre)toplo vreme nam ni najbolj ugajalo. Plazovi so prva dva dneva bobneli pod Prisojnikom, med tem ko smo na varnem mestu delali na delavnicah. Ob zmrzali zadnjega dne pa smo se povzpeli proti Mali Mojstrovki in v konkretnem prepihu na vrhu grebena doživeli nekaj prave zime.

Besedilo in foto: Mijo Kovačevič
vir: gore-ljudje.net


Fotogalerija

 foto Mijo Kovačevič

 foto Mijo Kovačevič1 / 7

 foto Mijo Kovačevič2 / 7

 foto Mijo Kovačevič3 / 7

 foto Mijo Kovačevič4 / 7

 foto Mijo Kovačevič5 / 7

 foto Mijo Kovačevič6 / 7

 foto Mijo Kovačevič7 / 7

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2019

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Vremenske razmere
 
Planinski izleti RTV SLO