Vodniška komisija
nedelja, 20. september 2020
POIŠČI

Preizkusna tura za tečaj VPZS A na Zelenici, I. izmena 2015
Najdi nas na Facebooku
Zadnje v forumu
Forum

NOVICE  

ponedeljek, 16. maj 2011 ob 00:00, ogledov: 2159

Sestanek Gorniške komisije UIAA v Bernu

V Bernu (Švica) je 7 - 9. aprila 2011 potekal redni sestanek Gorniške komisije UIAA (UIAA Mountaineering Commission), ki se ga je udeležil tudi Klemen Medja, predstavnik PZS v tej komisiji. Komisija se ukvarja z raznolikimi področji: usposabljanje prostovoljnih vodnikov in inštruktorjev, pravna vprašanja (odgovornost, zavarovanja ...), etika pri izvajanju aktivnosti ...

foto Phil Wickens
stari_del_bernafoto_phil_wickens_230 pierre_humblet_preds.mcuiaa_zahvala_uiaa_strokovni_sluzbifoto_phil_wickens_197
Stari del Berna                                      Predsednik MC UIAA Pierre Humblet (levo) se
                                                         je za pomoč zahvalil strokovni službi UIAA.

Trenutno se komisija intenzivno ukvarja s področjem prostovoljnih vodnikov in inštruktorjev. Interes za navedeno področje je med članicami UIAA zelo velik - kar 79 % članic UIAA je v anketi UIAA opredelilo interes do tega področja. S sedanjo organizacijo komisija temu težko sledi, zato je bil na sestanku v Bernu dokončno oblikovan in potrjen predlog strateškega plana s predlogom organizacijskih sprememb, ki je bil posredovan v potrditev vodstvu UIAA.

Delovna skupina za standarde usposabljanj, ki deluje v okviru komisije izvaja vse postopke v zvezi s potrjevanjem sistemov usposabljanj. Predstavnik PZS je hkrati tudi član delovne skupine za standarde usposabljanj UIAA in je v preteklem obdobju aktivno sodeloval v postopkih potrjevanja sistemov usposabljanj, nazadnje v letošnjem letu na Hrvaškem. Na sestanku so bila potrjena poročila ekspertov z zadnjih delovnih obiskov. V Bernu je bil pripravljen tudi seminar ekspertov delovne skupine za standarde usposabljanj, ki bo potekal septembra v Arcu (Italija) in bo vplival na postopke licenciranja v prihodnje. Opredeljen je bil tudi način pridobivanja novih ekspertov v delovno skupino za standarde usposabljanj in način njihovega uvajanja v delo.

PZS je doslej v UIAA potrdila sistem prostovoljnih vodnikov PZS, pridobljeno imamo UIAA licenco za vodnika za letno pohodništvo UIAA (VPZS B kategorije), za vodnika za zimsko pohodništvo UIAA (poleg pridobljene kategorije B še kategorija D VPZS) ter za turno-smučarskega vodnika UIAA (VPZS H kategorije). Licenco smo uspešno za naslednjih pet let obnovili konec leta 2010. Na področju licenc imamo še vedno odprte možnosti na področju alpinizma in športnega plezanja.

Gorniška komisija UIAA je na sestanku v Bernu sprejela smernice uporabe UIAA znaka na področjih, ki jih vodi gorniška komisija UIAA. PZS bo morala na osnovi tega uskladiti uporabo znaka UIAA v izkaznicah VPZS.

Na sestanku so bile že dogovorjene nekatere aktivnosti za leto 2012, ko bosta izvedena 1-2 seminarja, nivoja vodij oziroma izvajalcev programov usposabljanja prostovoljnih vodnikov in inštruktorjev.

Predstavljene so bile novosti dela Petzlove fundacije z gorniško komisijo UIAA. Pripravljen je učbenik (tehnični priročnik), ki ga bo ob zadostitvi nekaterih pogojev lahko uporabljala vsaka članica UIAA - tudi PZS. Petzlova fundacija je s pomočjo UIAA organizirala seminarje v Indiji in Nepalu, zato smo se dogovorili za usklajevanje s članicami UIAA, ki so aktivne na istih področjih - tudi s PZS, ki ima velike izkušnje s sodelovanjem z NMA v Nepalu.

Klemen Medja, predstavnik PZS v MC UIAA

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Vremenske razmere
 
Planinski izleti RTV SLO