Vodniška komisija
petek, 22. januar 2021
POIŠČI

Kandidati druge izmene A tečaja uspešno opravili preizkusno turo
Najdi nas na Facebooku
Zadnje v forumu
Forum

NOVICE  

četrtek, 23. julij 2020 ob 07:00, ogledov: 2286

Na Okrešlju priprave na položitev temeljnega kamna

Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Osem mesecev po požaru Frischaufovega doma so pripravljalno gradbena dela na Okrešlju v polnem zagonu. Člani Planinskega društva Celje Matica, ki je lastnik doma, so pospravili ruševine ogorelega doma, postavili začasne objekte za delavce in planince. Pridobitev gradbenega dovoljenja za začetek gradnje novega doma je v zadnji fazi. A do pomembnega trenutka, ko bodo na Okrešlju postavili temeljni kamen, je bilo treba prehoditi prenekatero zahtevno pot, ki še zdaleč ni končana. Nenazadnje se glavna dela na Okrešlju šele začenjajo, zbiranje sredstev za nov dom pa še zdaleč ni zaključeno.
Člani PD Celje Matica so po novembrskem požaru stopili skupaj, začele so se odvijati prve aktivnosti in delati prvi koraki do nove koče. Najprej sta bili novembra organizirani dve delovni akciji, od tega ena vseslovenska, ki se jo je udeležilo veliko ljubiteljev gora in znotraj katere se je pospravilo pogorišče. Čez zimo dela na terenu niso bila mogoča, se je pa zato začelo intenzivno zbiranje sredstev za nov dom. Poleg neposrednih nakazil in SMS donacij, ki so še vedno aktivne, so nekateri člani planinskega društva z močnim decembrskim zagonom ustvarili koledar in majice z motivom Okrešlja, ki so jih med drugim prodajali tudi na stojnici prazničnega Celja, ki jo je v ta namen podarila celjska občina. V prazničnem mesecu se je veliko posameznikov ter drugih planinskih in športnih društev odločilo, da pomaga PD Celju Matica z donacijami, katerim gre vsakemu posebej zahvala.

okre_elj_delovi__e
Če ne bo več nepredvidenih objektivnih dogodkov, bo nova koča do konca leta pod streho. (Foto: PZS)

Po novem letu je v Planetu Tuš v Celju sledila fotografska razstava Kraljestvo naših gora, kjer sta bila predstavljena tudi Okrešelj in Korošica. Izkupiček jubilejne 50. ponovitve predstave Slovenec in pol v SiTi teatru, ki je dodobra nasmejala Slovence, je bila v celoti namenjena obnovi Frischaufovega doma. Vstopnice so takoj pošle.
Vmes so se seveda odvijale vse ostale, prvi trenutek morda manj vidne aktivnosti, povezane z gradnjo nove koče, ki pa so seveda v predgradbeni fazi nujne. Januarja je postalo znano, kako bo videti nov dom, ki ga je zasnoval arhitekturni biro Kultivator, kreativna arhitektura Celje (→ PDF Idejna zasnova). Ta bo moderen in sodoben, zgrajen po najvišjih evropskih standardih, obenem pa bo ohranil naravo noto, les in kamen, ki sta na Okrešlju od nekdaj doma.

okre_elj_ko_a
Na Okrešlju stoji nadomestna koča. (Foto: PZS)

Zaradi koronavirusa so žal odplavala nekatera dela, ki jih je imelo PD Celje Matica spomladi v načrtu, toda s sproščanjem ukrepov so prostovoljci do konca počistili pogorišče, nato so postavili hiško za delavce in oskrbnika ter Okrešeljsko plažo z mizami, klopmi in ležalniki za obiskovalce. S pomočjo Slovenske vojske so na Okrešelj pripeljali vso potrebno mehanizacijo za gradbena dela, konec julija je tako vse pripravljeno, da bodo kmalu postavili tisto najpomembnejše, temeljni kamen. Če ne bo več nepredvidenih objektivnih dogodkov, bo lahko koča do konca leta pod streho, optimistično zrejo v prihodnost na PD Celje Matica.

okre_elj_nova
Nov dom je zasnoval arhitekturni biro Kultivator, kreativna arhitektura Celje.

Aktivnosti se nadaljujejo

Osem mesecev trdega dela, a v duhu planinstva še vedno prostovoljnega, na kar ne gre pozabiti, je minilo. Vso dogajanje in vsi donatorji, ki so s svojo nesebično pomočjo pripomogli, da se bo letos na Okrešlju vendarle gradilo, so dokumentirani tudi na Facebookovi strani Planinsko društvo Celje Matica, kjer lahko zaenkrat javnost spremlja vsa dogajanja z gradnjo Frischaufovega doma na Okrešlju in tudi Kocbekovega doma na Korošici. Toda aktivnosti in zbiranje sredstev za gradnjo obeh koč se še vedno nadaljujejo, saj obe predstavljata zajeten finančni kot tudi časovni zalogaj za celjsko planinsko društvo.

Tako se letos nadaljuje prodaja majic in po novem bufov z motivom Okrešlja, ki jih bo mogoče kupiti na Okrešlju samem, v Domu planincev v Logarski dolini, na Orlovem gnezdu pri slapu Rinka, v trgovinah Kibuba, naročiti jih bo mogoče tudi preko spletne strani PD Celje Matica. Tudi letos bo društvo naredilo koledar z motivom Logarske doline, medtem ko so zaradi ukrepov koronavirusa druge promocijske aktivnosti, povezane z združevanjem, zaenkrat v negotovosti. Kmalu bo zaživela tudi spletna stran za Okrešelj, kjer bo društvo poleg novic na Facebooku objavljalo vse aktivnosti, ki so se in se bodo odvijale tako na Okrešlju kot Korošici. Vseslovenske delovne akcije bodo vnaprej najavljene.

pla_a_na_Okre_lju
Od konca junija obratuje Okrešeljska plaža. (Foto: PZS)

Že od konca junija obratuje Okrešeljska plaža, kjer se lahko vsi planinci in ljubitelji gora okrepčate in osvežite na poti s svojih gorskih dogodivščin. Od julija je odprta tudi zasilna postojanka na Korošici, kjer je mogoče dobiti pijačo in za vikende hrano, za prenočitev pa je na voljo 16 ležišč.

Zato, vabljeni vsi na planine in v gore, na Okrešelj in Korošico, kjer vas pričakujejo prijazni oskrbniki in čakajo nove planinske zgodbe.
Donacije

Če bi želeli pomagati pri novogradnji, lahko to storite z nakazilom na TRR: 0510 0801 6743 162 (pri Abanki Celje) ali s SMS-sporočilom na 1919 (geslo: OKRESELJ5), s katerim boste darovali pet evrov. 

Dom na Korošici lahko pomagate zgraditi z donacijo na TRR 0510 0801 5958 723 (pri Abanki). Namen: prispevek za izgradnjo novega doma na Korošici, sklic: 00 005.

----------------------------------
Več o požaru na Okrešlju:
Pomagajmo zgraditi nov dom na Okrešlju
Frischaufov dom na Okrešlju po požaru popolnoma uničen

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Vremenske razmere
 
Planinski izleti RTV SLO