Vodniška komisija
sreda, 4. avgust 2021
POIŠČI

Licenčno usposabljanje VPZS v kopnih razmerah na Koči pri Jelenovem studencu 8. 5. 2015 do 9. 5. 2015
Najdi nas na Facebooku
Zadnje v forumu
Forum

NOVICE  

petek, 15. november 2019 ob 08:30, ogledov: 7663

Pomoč za gradnjo novega planinskega doma na Okrešlju

Planinsko društvo Celje - Matica | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Po požaru, ki je popolnoma uničil priljubljeni Frischaufov dom na Okrešlju, so pri PD Celje Matica odprli poseben bančni račun za pomoč pri zbiranju sredstev za gradnjo nove planinske koče. Hvaležni bodo za vse prispevke.
Potem ko so ognjeni zublji pred dvema letoma uničili Kocbekov dom na Korošici, je PD Celje Matica v začetku novembra doletela nova nesreča. Pogorel je Frischaufov dom na Okrešlju, njihov drugi dom in priljubljena koča med planinci, alpinisti in tudi turisti, kar je velik udarec tako za celjsko planinsko društvo, kot tudi za slovensko planinstvo, ki je v dobrih dveh letih ostalo brez dveh planinskih domov v Kamniško-Savinjskih Alpah na trasi Slovenske planinske poti.

Za vse, ki bi želeli priskočiti na pomoč pri gradnji novega planinskega doma na Okrešlju, je PD Celje Matica odprl poseben račun pri Abanki Celje.

TRR: 0510 0801 6743 162

Hvaležni bodo za vse prispevke. Sporočajo tudi, da urejajo tudi SMS-donacije.

"Od Frischaufovega doma na Okrešlju, ki ga je v poletni sezoni obiskalo okrog petindvajset tisoč ljudi, so ostali le še zidovi, ki se ob močnem vetru že sami podirajo. V zadnjih treh letih smo v kočo vložili sto tisoč evrov in smo še globoko v kreditih. Zamenjali smo streho, popolnoma prenovili sobe, prenovili kuhinjo, jedilnico in sanitarije ter uredili novo učilnico za predavanja, tako da bi lahko dom v takšnem stanju deloval vsaj naslednjih dvajset let, požar pa ga je popolnoma uničil. Planinska koča s pomožnim objektom je povsem uničena, prav tako njena notranjost, medtem ko so tovorna žičnica, čistilna naprava in zimska soba ostale nepoškodovane. Po prvi oceni je škode vsaj pol milijona evrov, moramo pa si vzeti čas za premislek, kako se lotiti reševanja te katastrofe, saj je naše društvo v dveh letih v požaru izgubilo dve planinski koči in smo praktično čez noč ostali brez vseh prihodkov, ki bi lahko pripomogli tudi pri obnovi koče na Korošici. Najprej moramo dojeti, da je vse to sploh res," je še vedno pretresen Brane Povše, predsednik PD Celje Matica.

Kriminalisti celjske policijske uprave so 16. novembra opravili ogled pogorišča Frischaufovega doma na Okrešlju nad Logarsko dolino. Po podatkih policije naj bi dom pogorel zaradi napake na električni napeljavi, zato je tuja krivda za požar izključena.

-------------------------
Povezana novica:
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Vremenske razmere
 
Planinski izleti RTV SLO