Vodniška komisija
četrtek, 24. september 2020
POIŠČI

Poročilo z delavnice o turističnem vodenju in turističnih aranžmajih v planinstvu
Najdi nas na Facebooku
Zadnje v forumu
Forum

NOVICE  

ponedeljek, 5. avgust 2019 ob 10:00, ogledov: 3928

Vrata/Peričnik 2019 | Brezplačno parkiraj in uporabi avtobus

Planinsko društvo Dovje - Mojstrana | 
Objavil(a): Manca Ogrin
V okviru aktivnosti spodbujanja trajnostne mobilnosti in umirjanja prometa v dolini Vrata bodo tudi letos avgusta organizirani brezplačni avtobusni prevozi ob koncih tedna na relaciji Mojstrana-Vrata. Odgovorni turizem je zdaj priložnost naših generacij, zato vam priporočamo, da pustite svoje vozilo na enem izmed brezplačnih parkirišč v Mojstrani in se v dolino Vrata odpravite peš, s kolesom ali brezplačnim javnim prevozom.
Prometna problematika alpskih dolin in prelazov ni pereča samo v Julijskih Alpah, pač pa v širšem alpskem prostoru. Hrup, prah, onesnaženost z delci in presežena nosilna zmogljivost okolja imajo negativen vpliv na naravo. Občina Kranjska Gora si skupaj s partnerji, tudi Planinsko zvezo Slovenije, prizadeva trajnostno urediti promet v dolini Vrata. Interes tako naravovarstvenikov kot turističnih delavcev in drugih deležnikov je, da se v Vratih pritisk motornega prometa omili. Določeni predeli v Alpah so v tovrstni politiki obiskovanja primer odlične prakse, ki je običajno kljub začetnim nasprotovanjem in izzivom izredno dobro sprejeta, predvsem pa nujna.

Cilj brezplačnih javnih prevozov je spodbuditi obiskovalce k prepoznavanju prednosti tovrstnih prometnih režimov in hkrati upravljavcem podati izredno pomembno izkušnjo. Ustvarjamo novo trajnostno prihodnost zelenega turizma kot priložnost ohranitve kulturnih in naravnih vrednot tega krhkega okolja, kjer so naši predniki več stoletij ohranjali ravnovesje med biotsko pestrostjo in načinom življenja. Odgovorni turizem je zdaj priložnost naših generacij.

Uživajte v skrbno varovani naravni in kulturni krajini. Postanite del vizije pri ustvarjanju zelene prihodnosti ter uporabite brezplačne in ugodne možnosti okolju prijaznih oblik prevoza. Zato vam priporočamo, da 10.-11., 15.-18. in 24.-25. avgusta 2019 pustite svoje vozilo na enem izmed brezplačnih parkirišč v Mojstrani in se v dolino Vrata odpravite
  • peš,
  • s kolesom,
  • z brezplačnim javnim prevozom.

promocijska zgibanka z informacijami, zemljevidom in voznim redom

Varujmo naravo in biotsko raznolikost doline Vrata. Zmanjšujmo motorni promet v alpskih dolinah in zaradi boljše izkušnje obiska doline uporabimo javni prevoz.
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Vremenske razmere
 
Planinski izleti RTV SLO