Vodniška komisija
sreda, 28. oktober 2020
POIŠČI

Licenčno usposabljanje VPZS za kopne razmere, Naravske ledine 2014
Najdi nas na Facebooku
Zadnje v forumu
Forum

NOVICE  

četrtek, 25. april 2019 ob 08:50, ogledov: 4728

S koncem aprila oživijo tudi kuhinje planinskih koč

Objavil(a): Matej Ogorevc
V gore se počasi vrača planinski živžav in iz marsikatere kuhinje sredogorskih koč bo z začetkom prvomajskih praznikov začelo dišati po domačih jedeh.
Julijske Alpe
V Julijskih Alpah vas vsak dan postrežejo na Komni, v  Tamarju, Erjavčevi koči na Vršiču, Blejski koči na Lipanci, v na Uskovnici, v Aljaževem domu v Vratih in na Koči na Gozdu. S prazničnimi oz. aprilskimi dnevi bodo na stežaj odprli tudi vrata Koče pri izviru Soče, Koče v Krnici in Planinske koče na Vojah.

Praznikom prilagojen delovni čas bodo imeli med 27. aprilom in 5. majem še oskrbniki Koče na Planini Razor, Kovinarske koče v Krmi, oče na Planini Kuhinja,  Kosijevega doma na Vogarju, Orožnove koče pod Črno prstjo, Krekove koče na Ratitovcu ter na Petrovem Brdu. Omenjene koče bodo po končanih praznikih prešle nazaj na pomladni delovni čas oz. bodo do začetka poletne sezone celo prenehale s sprejemanjem gostov. Sprva načrtovano odprtje Planinskega doma pri Krnskih jezerih je preprečilo zadnje slabo vreme, ki je na območju Krnskega jezera navrgel pol metra novega snega, ki močno otežuje oskrbo doma.

Koče v visokogorju ostajajo zaprte! Izjema je le Triglavski dom na Kredarica, kjer vas zasilno lahko oskrbita meteorologa. Kar pomeni, da vam lahko priskrbita posteljo in odeje v neogrevanih sobah taiste koče. Hkrati se je potrebno zavedati, da imata fante svoje redne poklicne zadolžitve in da nista dolžna skrbeti za goste koče.

Sicer pa lahko v visokogorju Julijskih Alp najdete zavetje v zimskih sobah (Planina pri Jezeru, Triglavska jezera, Prehodavci, Vodnikov dom, Črna prst, Gomiščkovo zavetiščeKrnsko jezeroKriški podi). Prav tako so odprti vsi bivaki. Za oboje velja, da so opremljeni vsaj z nekaj dekami. Ob tem obiskovalce zimskih sob in bivakov prosimo, da ob odhodu za seboj počistijo smeti, zložijo odeje ter trdno zaprejo vsa vrata, okna in napolknice.

zimska_soba_p_foto_matej_ogorevc

Kamniško-Savinjske Alpe
Tudi v Kamniško-Savinjskih Alpah smo na Planinski zvezi Slovenije že zaznali nekaj več življenja v notranjosti planinskih koč, a so razlike v primerjavi z zimskim delom sezone manjše. Vsak dan vas bodo veseli oskrbniki in oskrbnice Domžalskega doma na Mali planini, Mozirske koče na Golteh, Planinskega doma na Gospincu, Andrejevega doma na Slemenu, Frischaufovega doma na Okrešlju ter v Kamniški Bistrici in na Jakobu nad Preddvorom.

Ob koncih tedna ter na praznične dni vas bodo toplo sprejeli v prostorih Češke koče in Koče v Grohotu pod Raduho. Pa na Menini planini, vulkanskem Smrekovcu, na vetrovnem Kamniškem sedlu in na Klemenči jami, Kriški gori, pod Storžičem ter na Kališču.

Koči na Ledinah in na Kokrskem sedlu ostajata zaprti, vam pa nudita vsaj zavetje zimskih sob. Pred vremenskimi vplivi ali pa le pred nočjo se lahko skrijete tudi v štiri bivake, ki se nahajajo na območju Kamniško-Savinjskih Alp.

kamniska_koca_na_kamniskem_sedlu_foto_matej_ogorevc

Karavanke
Na Golici počasi začenjajo cveteti ključavnice, ki odklepajo tudi vrata Koče na Golici, ki bodo od 27. aprila odprta vsak dan. Enako vas ob petkih in svetkih sprejmejo v Valvasorjevem domu pod Stolom, pod Plešivcem, na Boču in Paškem Kozjaku in v Javorniškem Rovtu. Ostale karavanške koče obratujejo še po zimskem oz. spomladanskem urniku. Po naših podatkih sta zaprti edino koči na Stolu in na Pikovem. Bivakov ali zimskih sob na območju Karavank NI!

zaprto_2_foto_matej_ogorevc

Pohorje, predalpski svet in ostali predeli Slovenije
Koča Draga Karolina na Snežniku bo odprta vsak dan med 1. in 5. majem. Velja pa omeniti, da je Vojkova koča na Nanosu zaradi bolezni trenutno zaprta. Kljub temu PD Postojna opozarja na naraščajočo količino smeti v okolicvi koče in prosi, da smeti odnesete s seboj v dolino (kar pa itak velja kjerkoli). Na Pohorju, v  predalpskem svetu in ostalih predelih Slovenije v obratovanju koč ni večjih sprememb. Večina jih obratuje ob koncih tedna ter praznikih, nekaj pa je tudi takih, ki so odprte vsak dan. Opozorimo še, da je Koča na Klopnem vrhu prenehala z obratovanjem in ostaja zaprta tudi to pomlad. Točka Slovenske planinske poti in žig sta bila zato prestavljena na bližnji Klopni vrh.

Napisanemu navkljub priporočamo, da se pred načrtovanim prenočevanjem oz. obisku z večjo skupino predhodno najavite. Oskrbniki bodo tako lahko pravočasno poskrbeli za ogrevane sobe ter za zadostne količine dobrot. Opozorilo še toliko bolj velja v primeru slabšega vremena.

Več informacij o stanju odprtosti planinskih koč najdete na spletni strani pzs.si/koce.

Pripravil Matej Ogorevc
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Vremenske razmere
 
Planinski izleti RTV SLO