Vodniška komisija
sreda, 11. december 2019
POIŠČI

Zimsko izpopolnjevanje vodnikov PZS na Mozirski koči
Najdi nas na Facebooku
Zadnje v forumu
Forum

NOVICE  

ponedeljek, 31. december 2018 ob 16:00, ogledov: 2109

Pirotehnika - NE!

Objavil(a): Manca Ogrin
Približujejo se božično-novoletni prazniki in z njimi povezano pokanje in raznobarvno bliskanje na nebu. Mnogo je argumentov, ki dokazujejo, da uporaba pirotehničnih sredstev v narodni park in nasploh v naravno okolje ne sodi. Ogroža varnost človeka, onesnažuje zrak in okolje ter je moteča za prostoživeče in domače živali.
Zaradi vseh negativnih vplivov na naravo je uporaba pirotehničnih sredstev v naravnem okolju Triglavskega narodnega parka z zakonom prepovedana. Zaradi pokanja se živali zelo vznemirijo. Prostoživeče živali zbežijo in s tem porabljajo dodatno energijo, zato pa potrebujejo več hrane, ki je pozimi ni v izobilju. Zelo stresno je tudi za ptice, ki prenočujejo v bližini pokanja. Poleg hrupa povzroči uporaba pirotehničnih sredstev dodatno onesnaževanje zraka, saj se ob eksplozijah sprosti veliko strupenih delcev. Meritve dokazujejo, da so koncentracije teh delcev močno prekoračene prav v silvestrski noči. Tretji negativni vpliv je estetske narave. Prvo novoletno jutro mnoga prizorišča zabav, tudi po gorah, ˝krasijo˝ ostanki petard in raket, ki so grd opomin nočnemu dogajanju.

Z namenom, da bi ljudi še dodatno opozorili in ozavestili, da uporaba pirotehnike ogroža varnost človeka, moti živali in onesnažuje okolje, Triglavski narodni park pripravlja ozaveščevalno akcijo Pirotehnika v Triglavskem narodnem parku – NE! V ta namen so v Javnem zavodu Triglavski narodni park pripravili kratek video z opozorilom, da uporaba pirotehnike v naravi ni dovoljena.


© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2019

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Vremenske razmere
 
Planinski izleti RTV SLO