Vodniška komisija
sreda, 4. avgust 2021
POIŠČI

Sprejemni izpit prve izmene uspešno zaključen, sledi nestrpno pričakovani vodniški tečaj
Najdi nas na Facebooku
Zadnje v forumu
Forum

NOVICE  

četrtek, 1. junij 2017 ob 08:00, ogledov: 9458

Ogenj v Alpah 2017: Zapeljan v gore

Objavil(a): Manca Ogrin
Z letošnjo akcijo Ogenj v Alpah obiskovalce gora spodbujamo, da so "zapeljani v gore" in kot način mobilnosti uporabijo vlak, avtobus, kolo in korak. CIPRA Slovenija, Planinska zveza Slovenije in Ekosklad, Slovenski okoljski sklad, smo pripravili brezplačno brošuro Zapeljan v gore z idejami za izlete, dostopne z javnim potniškim prometom. Vsi, ki se bodo v gore odpravili trajnostno že letošnje poletje, lahko od junija do septembra sodelujejo v nagradni akciji Ogenj v Alpah 2017.
Vpliv individualnega prometa na kakovost zraka in druge okoljske komponente, kakovost bivanja in zdravje ljudi je v alpskem prostoru še večji kot v nižinskih, bolj prevetrenih pokrajinah. Zato smo v sklopu Ognja v Alpah pripravili brošuro Zapeljan v gore z idejami za izlete, dostopne z javnim potniškim prometom. V projektu sodelujemo CIPRA Slovenija, Planinska zveza Slovenije in Ekosklad, Slovenski okoljski sklad

V brošuri Zapeljan v gore, ki je ena izmed aktivnosti projekta Ogenj v Alpah (ta bo na osrednji prireditvi simbolno zagorel 12. avgusta 2017 v Domžalskem domu na Mali planini), je zbranih 14 pohodniško-kolesarskih izletov, ki so dostopni z vlakom, avtobusom in kolesom. Nabor izletov pokriva Pohorje, Kamniško-Savinjske Alpe, Karavanke, Škofjeloško-Cerkljansko hribovje in Julijske Alpe. Predstavljeni izleti so zanimivi tako za fizično bolje pripravljene pohodnike kot za družine. Veliko potencialih izletov v zloženki ni predstavljenih, zato so obiskovalci gora povabljeni, da raziščejo vozne rede in se na izlete odpravijo trajnostno. Predlagani izleti so izbrani tako, da so časovno izvedljivi znotraj veljavnih voznih redov javnega potniškega prometa, ki so dostopni v knjižici Vozni redi v Alpah 2017.

zapeljan_v_gore_brosura

Vsi, ki se bodo v gore odpravili trajnostno že letošnje poletje, lahko od junija do septembra sodelujejo v akciji Ogenj v Alpah 2017 s simbolnim prižigom "ognja" na slovenskih vrhovih (sveča, bliskavica fotoaparata, telefonska lučka …), s čimer načelno podprejo sporočilo letošnje akcije. Sodelujoči lahko pošljejo fotografije s slovenskih vrhov s pripisom lokacije in načina mobilnosti na naslov: slovenija@cipra.org ali pa ga objavijo na družabnih omrežjih #Zapeljanvgore #OgenjvAlpah, #feuerindenalpen in @CIPRASlovenija @PlaninskaZvezaSlovenije @Ekosklad ter se potegujejo za nagrado - planinski zemljevid.

Brošuro si lahko naložite na spodnji povezavi, tiskana pa bo na voljo na Dnevu slovenskih planinskih doživetij 2017 ter na sedežu PZS in CIPRE Slovenija v Ljubljani.

PDF Zapeljan v gore (13,87 MB)

* Projekt Ogenj v Alpah v letu 2017 podpira Eko sklad, slovenski okoljski javni sklad, v okviru spodbujanja komunikacijskih in izobraževalnih aktivnosti okoljskih organizacij na prioritetnem področju razvoja trajnostne mobilnosti v Republiki Sloveniji.

-----------------------
Povezani novici:
Izšli so Vozni redi v Alpah 2017
Dan slovenskih planinskih doživetij 2017 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Vremenske razmere
 
Planinski izleti RTV SLO