Vodniška komisija
petek, 3. april 2020
POIŠČI

Naravske ledine gostile licenčno usposabljanje vodnikov v kopnih razmerah
Najdi nas na Facebooku
Zadnje v forumu
Forum

NOVICE  

petek, 5. avgust 2016 ob 11:15, ogledov: 4634

Izpitno na Kalško goro

Objavil(a): Matej Ogorevc
Prva izmena letošnje generacije tečajnikov za planinske vodnike je opravila še zadnjo izpitno preizkušnjo in sicer z vzponom na Kalško goro. Kako jim je šlo? Glede na spodnje vrstice - dobro.
31 tečajnikov in tečajnic (eden izmed dvaintrideseterice bo izpitne obveznosti opravil skupaj s tečajniki druge izmene) se je v soboto, 30. junija 2016 zbralo pred Domom v Kamniški Bistrici. Najprej so opravili z žrebom skupin ter inštruktorjev, potem pa odločno zakorakali proti Žagani peči.

Šesterica inštruktorjev je za cilj tega dne izbrala Kalško goro, a da naloga ne bi bila prelahka, so udeležence že pri Žagani peči napotili na stranpot, ki pa resnici na ljubo ponujajo precej večje doživetje - tako izpitno kot tudi doživljajsko. Od Žagane poti so se tako obrnili proti lovski koči ob Čmažovskem turnu, tam pa proti vrhu Kalške gore. V dolino so sestopili mimo Cojzove koče na Kokrskem sedlu.

Vseeno pa tura ni bila tako enostavna, kot si morda sprva zamislimo. Tečajniki so med potjo morali prikazati večji del znanja, ki so si ga nabrali na vodniškem tečaju pred tedni. Tehnika vodenja, psihologija, prva pomoč, vrvna tehnika, orientacija in še marsikaj - vse to mora planinski vodnik obvladati, če želi udeležencev svojih izletov, pohodov in tur varno pripeljati v dolino. In po besedah Judite Mihev, vodje prve izmene vodniškega tečaja za kategorijo A, so se prav vsi izkazali. Nekateri morda bolj kot ostali, za kar pa so bili nagrajeni s petimi pripravniškimi turami. Preostali morajo namreč v spremstvu mentorja opraviti osem pripravniških tur.

Pa srečnem sestopu v dolino so se zbrali za okusno obloženo mizo, ki so jo z užitkom spraznili. S polnimi trebuhi so opravili še analizo ture ter celotnega tečaja, nato pa si le še segli v roke.

Po poročilu povzel Matej Ogorevc


Fotogalerija

 Jože Kamenšek

 Jože Kamenšek1 / 11

 Jože Kamenšek2 / 11

 Jože Kamenšek3 / 11

 Jože Kamenšek4 / 11

 Jože Kamenšek5 / 11

 Jože Kamenšek6 / 11

 Jože Kamenšek7 / 11

 Jože Kamenšek8 / 11

 Jože Kamenšek9 / 11

 Jože Kamenšek10 / 11

 Jože Kamenšek11 / 11

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Vremenske razmere
 
Planinski izleti RTV SLO