Vodniška komisija
petek, 3. april 2020
POIŠČI

Tečaj za vodnika PZS B kategorije, Valvasorjev dom 2014
Najdi nas na Facebooku
Zadnje v forumu
Forum

NOVICE  

torek, 12. januar 2016 ob 15:00, ogledov: 4091

S študenti v hribe ... in z Luno na Snežnik

Objavil(a): Matej Ogorevc
Vam je že na prvem predavanju padel mrak na oči? ... ne, tako se je začel že razpis prejšnjega »temnega« izleta. Ponavljati se pa res ne moremo, kajne? Upamo, da se ne bo ponovila tudi meglena nočna zgodba z Velike planine. Vsekakor držimo pesti, da nam bo na poti na naš najvišji nealpski vrh korake osvetljevala mesečina in da nam bo burja tudi prizanašala.

Kot že omenjeno – Snežnik oz. Veliki Snežnik bo cilj prvega letošnjega izleta za študentke in študente, pa naj si imajo status ali ne (dobrodošli tudi tisti, ki ga nimate več, pa se še vedno štejete k tistim, ki ga imajo). Da bomo v trdi temi kaj videli pod noge, bo poskrbela 99,6 % polna luna (vsaj Koledarček pravi tako), svetilke naj bi bile tako zgolj za rezervo. Na koncu planinske poti, ki se sprva vije skozi gosti gozd, nato pa skozi prostrana in z rušjem porasla pobočja, stoji majhna a prijetna koča poimenovana po Dragu Karolinu, lokalnemu planinskemu veljaku ter pobudniku njene gradnje.

Če nam bo Saturn (rimski bog vremena) naklonjen, si bomo z vrha lahko napasli oči na pogledih na osvetljena okoliška naselja, predvsem pa na jasno in z zvezdami posejano nebo.

Sledijo še vrstice z nekaj pojasnili glede varnosti! Snežnik leži na dinarski pregradi, ki je izpostavljena raznolikim vremenskim vplivom. Visoka snežna odeja je za Snežnik normalen pojav, zato ne moremo izključiti (zahtevnejših) zimskih razmer. Vodniki bomo poskrbeli za varen vzpon in sestop, prijavljenim pa bomo pravočasno sporočili tudi podorbnosti o morebitni tehnični opremi (cepin, dereze). A naj vas to ne odvrne od izleta – če nimate svoje lastne, vam jo bomo priskrbeli sami.

Izlet bo potekal v petek, 22. januarja 2016, z zborom ob 17. uri v Ljubljani (Dolgi most - končna postaja LPP št. 6), ob 17.30 v Postojni (letališče Postojna) ali ob 18.30 na Sviščakih. 

Obvezna oprema: Svetilka (priporočena čelna), gojzarji, nahrbtnik, udobna topla oblačila, kapa, dva para rokavic rezervno perilo, malica in pijača, vrečka za smeti. Na vrhu Snežnika se bomo pogreli v planinski koči, zato kakšen evro ali dva ne bosta odveč.

V primeru slabega vremena bo potek izleta prilagojen aktualnim vremenskim razmeram. Vodja izleta si pridržuje pravico po spremembi poti, in cilja, prestavitve izleta oz. v najslabšem primeru njegovi odpovedi v kolikor bo smatral, da so razmere na terenu neustrezne oz. (pre)nevarne za varno izpeljan izlet.

Prijave preko elektronskega obrazca najkasneje do četrtka, 21. januarja, do 12. ure. 

Izlet je brezplačen, prevoz pa lasten. Stroški se prevoza se porazdelijo med vse udeležence. Tako bomo poskrbeli za kar se da nizke stroške in kar je še pomembneje ... za nižji ogljični odtis našega nočnega planinskeg pohajkovanja. 

Izlet vodita (in vas dodatno informirata) Domen Strle (040 520 029, domen.strle@me.com) in Andrej Barovič, vodnika Planinske zveze Slovenije.


Lepo povabljeni na mesečno svetlobo!
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Vremenske razmere
 
Planinski izleti RTV SLO