Vodniška komisija
sobota, 22. januar 2022
POIŠČI

Licenčno usposabljanje v snežnih razmerah II, Grohot pod Raduho
Najdi nas na Facebooku
Zadnje v forumu
Forum

NOVICE  

torek, 1. december 2015 ob 08:30, ogledov: 3917

Poročilo Zbora predstavnikov vodniških odsekov PD

Objavil(a): Matej Ogorevc
Preteklo soboto je prvič potekal Zbor v obliki predstavnikov vodniških odsekov. V preteklosti se je izvajal v obliki delegatskega sistema vodniških odsekov meddruštvenih odborov planinskih društev. Kljub spremembi je bilo prisotnih 61 predstavnikov vodniških odsekov. Sklepčnost zbora je bila 38 %, torej nekoliko večja od zahtevane minimalne tretjinske prisotnosti.
Zbor, ki je sledil strokovnemu posvetu Gore in varnost, je otvoril načelnik Franci Gričar s pozdravnim nagovorom ter s predstavitvijo predlagane ekipe delovnega predsedstva. Slednje je po soglasni potrditvi vodil Jožef Bobovnik, ki je zbor v nadaljevanju spretno krmaril tudi med številnimi govorniki in desettočkovnim dnevnim redom.

Sledilo je poročilo o delovanju vodniške komisije PZS v letu 2015. Načelnik je pri tem poudaril predvsem nizko realizacijo vodniških tečajev, kar je pripisal znatno višji ceni zaradi prenehanja sofinanciranja tečajev in licenčnih izpopolnjevanj s strani evropskih socialnih skladov. Situacija sofinanciranj se tudi v letošnjem letu žal ni spremenila, se pa nakazuje verjetnost sofinanciranj v prihodnjosti a v nekoliko spremenjeni obliki. Vsaj tako je kasneje v odgovoru na vprašanje delegata odgovoril predsednik PZS, Bojan Rotovnik. Sicer pa je Rotovnik zbranim namenil še nekaj časa in dodal še nekaj zadev aktualnih za podorčje planinskega vodništva. Na hitro je predstavil anketo za planinska društva, ki so jo rešili spomladi, opozoril pa je tudi na začete postopke o nameravanih spremembah oz. bolje rečeno popravkih Statuta ter vodil PZS, pozval pa je tudi k oblikovanju stališč in pripomb na načrtovani Načrt upravljanja TNP, ki je v javni obravnavi. Seveda se ni mogel ogniti spremembam pri članarini PZS ter spremembam davčne zakonodaje (uvedba davčnih blagajn).

vk_pzs_zbor_vodnikov_2015_foto_drago_metljak_m12 

Načelnik vodniške komisije VK, foto Drago Metljak

Naslednji obsežnejši točki sta pripli sprejetju dopolnitev pravilnika organiziranosti vodnikov PZS ter načrtovanemu sprejetju disciplinskega pravilnika. Manjša dopolnitev pravilnika organiziranosti VPZS je bila potrebna v členu, ki definira priznanja, saj dosedanji pravilnik ni bil usklajen s Statutom PZS. 
Nekaj več časa je zaradi burne debate in izmenjave mnejn vzelo sprejemanje disciplinskega pravilnika. Iztok Bokavšek, vodja delovne skupine, je predstavil proceduro nastajanja pravilnika takoj zato pa zaradi nekaj vsebinskih pripomb pravne komisije PZS predlagal zbranim, da o pravilniku odločajo na naslednjem zboru - torej če leto dni. Nato se je k besedi javilo kar nekaj predstavnikov društev, nekaj jih je dokument podpiralo, spet drugi se z njim oz. njegovo vsebino niso strinjali. Za zaključek 7. točke dnevnega reda je končno zadostoval sklep zbora, da se sprejemanje disciplinskega pravilnika odloži na naslednii zbor - za sprejem tega sklepa je glasovali 58 delegatov, proti pa je bila trojica prisotnih.

vk_pzs_zbor_vodnikov_2015_foto_drago_metljak_m8 
Prisotne vodnike je pozdravil in nagovoril tudi predsednik zveze, tudi sam aktiven planinski vodnik, foto Drago Metljak

Do točke razno nato ni bilo več dolgo, potrjeni so bili sklepi za potrditev programa komisije prihajajočega leta. Pod točko razno je bil podan predlog o možnemu podaljšanju licenčnih izpopolnjevanj iz sedanjih treh na pet let. Odgovor načelnika je deloma dopolnim predsednik PZS, ki je dodal še krajši komentar o katastru planinskih poti, saj je Andrej Stritar, sicer urednik katastra, upravičeno manjkal.

Za skrajni zaključek se je predsedujoči delovnemu predsedstvu še zahvalil za udeležbo in zbranim zaželel uspešno vodniško leto ter srečno pot proti domu.

Poročilo pripravil Matej Ogorevc

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Vremenske razmere
 
Planinski izleti RTV SLO