Vodniška komisija
nedelja, 20. september 2020
POIŠČI

Tečaj za vodnika PZS B kategorije, Valvasorjev dom 2014
Najdi nas na Facebooku
Zadnje v forumu
Forum

NOVICE  

ponedeljek, 24. februar 2014 ob 00:00, ogledov: 4191

Srečanje vodnikov PZS iz MDO Primorsko-Notranjskih PD

Obalno planinsko društvo Koper | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
V soboto, 15. Februarja, so se v Ankaranu (končna oz. začetna točka Slovenske planinske poti) zbrali planinski vodniki Meddruštvenega odbora Primorsko-Notranjskih PD.
Zbralo se je 16 bolj in manj mladih vodnic in vodnikov PZS iz treh društev s predsednikom MDO PD Markom Vidmarjem na čelu. Škoda, da so manjkali vodniki ostalih društev, saj je vreme omogočilo zanimiv nekajurni, nekoliko manj običajen pohod ob morju in le dobrih sto metrov nad njim, z izrazitimi značilnostmi submediteranskega območja in s prelepimi pogledi na Tržaški zaliv z verigo vršacev, od Julijcev do Dolomitov, v ozadju.

Cilji druženje in pohoda so bili izmenjava izkušenj, načrtovanje sodelovanja, pregled dosedanjega dela in imenovanje novega vodje odbora vodnikov. Pa ne nazadnje tudi spoznavanje zanimivosti novih krajev in možnosti za nove pohodniške cilje, saj se planinci prav pogosto ne odpravijo planinariti ob morju.

Vodnica OPD Koper Barbara, ki je bila tudi sklicateljica srečanja, je popeljala zbrane do morja, kjer so nadaljevali pot tik ob obali in se zaradi visoke plime preskusili v skakanju po škrleh peščenjaka ter se prebijali med rastlinjem pod strmimi flišnimi stenami, ki so po letošnjem obilnem deževju zgledale prav grozeče. Pred Debelim rtičem pa se povzpeli nad klife in nadaljevali po poteh med vinogradi in oljčniki skozi Resslov gaj (učna pot skozi gozd, posvečena Josefu Resslu ob njegovi 200-letnici rojstva) in naprej po t. i. Graničarski poti (v spomin na nekdaj močno varovano mejo med Slovenijo in Italijo), in se ob poti med drugim spoznali z množico nekdanjih kamnolomov, šli preko Premančana, Cereja skozi Hrvatine in se po delu Beblerjeve poti vračali na ankaransko obalo preko zavarovanega obrežnega močvirja Sv. Nikolaja do gostišča. Tu je vodja odbora Bogdan Rojc poročal o delu v času od zadnjega srečanja in predstavil načrt dela, pri katerem je izpostavil kopno izpopolnjevanje vodnikov MDO Primorsko-Notranjskih PD, ki bo letos aprila organizirano na Nanosu in bo zaradi bližine omogočilo številnejšo udeležbo. Izbrali so tudi novo vodjo Odbora vodnikov MDO PN PD Barbaro Raičić.

Maruška Lenarčič
Foto Maruška Lenarčič

MDO_PN_PD_srecanje_vodniki_15_2_2014__foto_Maruska_Lenarcic_100m

MDO_PN_PD_srecanje_vodniki_15_2_2014__foto_Maruska_Lenarcic_157m

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Vremenske razmere
 
Planinski izleti RTV SLO