Vodniška komisija
petek, 21. junij 2024
POIŠČI

Poročilo vodniškega tečaja za zahtevne snežne ture (E kategorija)
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 6. december 2022 ob 18:00, ogledov: 2904

Odgovorno, postopno, spoštljivo in preudarno pozimi v gore

Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Zimski obisk gora zaznamujejo nižje temperature, krajši dan, zaprte planinske koče in posebne snežne razmere, zato odhod v gore pozimi zahteva natančno načrtovanje, pridobivanje informacij s terena, upoštevanje osebnih izkušenj, ustrezno opremo in znanje njene uporabe, je na novinarski konferenci na začetku zimske planinske sezone na Veliki planini 6. decembra opozorila Planinska zveza Slovenije. Sogovorniki so predstavili mednarodni dan gora 2022, trenutne razmere v gorah, obvezno opremo in njeno uporabo ter napotke in priporočila za varno turno smučanje.
Ob 11. decembru, mednarodnem dnevu gora in v mednarodnem letu trajnostnega razvoja gora, želi tudi Planinska zveza Slovenije poudariti zavednosti trajnostnega gorskega razvoja in ohranitev ter odgovorno uporabo gorskih ekosistemov. Letošnja tema dneva je Ženske premikajo gore. »Ženske širom sveta imajo v gorskem okolju pomembno vlogo pri okoljevarstvu, pri socialnem in ekonomskem razvoju. Marsikje so ključne pri opravljanju z različnimi gorskimi viri, so vodilne branilke narave, imajo glavno vlogo pri ohranjanju tradicij in kulturne dediščine. Zaradi družbenih, socialnoekonomskih ter klimatskih sprememb po vsem svetu, ženske sprejemajo večjo in pomembnejšo vlogo v gorskem svetu, a so mnogokrat zaradi številnih vzrokov spregledane in zapostavljene. Zaradi neenakopravnosti je mnogokrat potencial žensk premalo in nepravično izražen. Na dan praznovanja mednarodnega dneva gora imamo tako priložnost za dvig enakopravnosti številnih vlog žensk v gorskem svetu,« je poudaril podpredsednik PZS in gorski vodnik Miha Habjan. Celotno poslanico boste v svoj poštni nabiralnik prejeli v naslednjih dneh.
Ženska, ki je »premikala gore« je bila Mira Marko Debelak - Deržaj in ta petek, 9. decembra 2022, ob 18.uri bo v Slovenskem planinskem muzeju predstavitev prvega alpinističnega stripa o življenju in delu ženske z izjemnim značajem. Podelili bodo tudi nagrade najboljšim avtorjem foto natečaja Planinske zveze Slovenije podjetja Cewe ter odprli razstavo Ljubim gore.
Varno v gore pozimi

Strokovni sodelavec PZS in inštruktor GRZS Matjaž Šerkezi vedno znova poudarja, da so za obiskovanje gore potrebna posebna znanja in če nismo vešči rokovanja s tehničnimi pripomočki, kot sta cepin in dereze, se v zasnežene gore, posebej na nekoliko zahtevnejše ture, podamo le skupaj s primerno usposobljenim vodnikom. »Planinci so danes v večini dobro opremljeni, lahko rečemo s popolno zimsko opremo, ki pa je ne znajo zadovoljivo uporabljati oz. ne poznajo vseh dobrih in slabih lastnosti opreme in se v določenih primerih napačno odzovejo, kar lahko vodi v nesrečo,« je kritičen Šerkezi. »Svetujemo, ne glede na izkušnje, da se udeležimo plazovne delavnice in tečaja varnejšega obiskovanja gora pozimi, kjer lahko znanje osvežimo ali pridobimo prva znanja in osnovne izkušnje. Postanimo tudi član enega izmed planinskih društev, kjer vas bodo znali pravilno usmeriti.«
IMG_1157Matjaž Šerkezi: Naj velja pravilo: ne podajajmo se na poti in vrhove, če jih nismo dodobra spoznali že v kopnih razmerah. Pozimi je pokrajina spremenjena, saj je prekrita s snežno odejo, prav tako pot in markacije. (foto Barbara Gradič Oset)

Kakšno opremo potrebujemo?

Za zimske obiske gora potrebujemo vso opremo kot za gore v letnih, kopnih razmerah, dodatno pa še dobre zimske planinske čevlje, gamaše za zaščito pred vdorom snega v čevlje, kakovostna oblačila, ki ščitijo pred vetrom, mrazom in vlago ter imajo dobre izolacijske lastnosti. Potrebna je tudi zaščita pred močnim soncem, ne pozabimo pa niti na rezervna oblačila ter na dejstvo, da je večina planinskih koč zaprta in da zaradi tega potrebujemo več tople brezalkoholne tekočine in hrane v nahrbtniku.

Cepin in dereze sodijo na vsako zimsko turo, četudi razmere na izhodišču kažejo drugače, saj se razmere z višino, smermi neba ter časom spreminjajo. Ko so na nogah dereze, sodi v roke cepin, palice pa pospravimo na nahrbtnik. Dlani morajo biti obvezno pokrite z rokavicami, roke in telo pa pokriti z zaščitnimi oblačili. Cepin in dereze se pred uporabo na turi naučimo uporabljati!

Derezice niso primerna zamenjava za klasične 12-zobe dereze in so nevarne, če se uporabljajo v gorah oz. tam, kjer je teren strm. So pa odličen pripomoček za hojo po planinah, gozdnih poteh oz. povsod tam, kjer v primeru izgube ravnotežja ni možno, da bi zdrsnili po pobočju.

Plazovni trojček

Plazovni trojček - sestavljen iz plazovne žolne, sonde in aluminijaste plazovne lopate - je prav tako obvezen del tehnične opreme vsakega planinca! Pred turo se ga naučimo uporabljati na posebni delavnici.

»Ob uporabi plazovnega trojčka naj nam ne zraste samozavest, saj nas ne zavaruje pred plazovi, ampak nam ob primeru zasutja s snegom poveča možnosti hitrejše rešitve izpod snega in s tem možnost preživetja! Statistika preživetja je pri zasutju v plazu zgovorna - največ možnosti za preživetje imamo prvih 15 minut po zasutju,« dodaja Šerkezi.


Katera plazovna žolna je najboljša?

Po smernicah mednarodne organizacije za gorsko reševanje naj bo digitalna, ima tri antene in gumb za označevanje. Po priporočilih proizvajalca svetujemo pregled žoln na določeno obdobje. Pregled lahko opravi le pooblaščena oseba s strani proizvajalca. Popravila in preverjanje delovanja v domačih delavnicah je nevarno.

IN ŠE ENKRAT! Vsa oprema nam nič ne koristi, če je ne znamo uporabljati - še več, lahko je celo nevarna! Zato je zelo pomembno znanje - učenje in obnavljanje naučenega v praksi.

Ob zimskih razmerah ni odveč še enkrat opozoriti:

• Pozimi v gore nikoli ne zahajajte sami!
• V gore se podajajte primerno opremljeni, opremo se naučite uporabljati.
• Že doma pa tudi pred turo na izhodišču preverite delovanje plazovne žolne, zamenjajte baterije in jo dosledno uporabljajte.
• Pred začetkom sezone vadite hojo z derezami, pravilno uporabo cepina in zaustavljanje s cepinom na pobočju z varnim iztekom.
• Izbirajte poti, primerne svojim psihofizičnim sposobnostim, na turi pa se prilagodite najšibkejšemu udeležencu.
• Pri načrtovanju ture upoštevajte kratek dan, na izlet, turo ali pohod se odpravite dovolj zgodaj.
• Preverite odprtost planinskih koč (večina visokogorskih in sredogorskih koč je zaprtih).
• Že več dni pred turo spremljajte vremenske razmere in napoved za območje, kamor se odpravljate.
• Upoštevajte podatke o snežnih razmerah - o višini in stanju snežne odeje ter o stopnji nevarnosti proženja snežnih plazov.
• Po obilnem sneženju ali otoplitvah še vsaj tri dni ne zahajajte v gore zaradi povečane nevarnosti proženja snežnih plazov.
• O svojih poteh in načrtih obvestite domače.

20221206_113938__1_V gore se podajajte primerno opremljeni, opremo se naučite uporabljati. (foto Matjaž Šerkezi)

Da je med posredovanji gorskih reševalcev zelo malo dogodkov na organiziranih planinskih aktivnostih, je lahko povabilo obiskovalcem gora, da se pridružijo kateremu od 297 planinskih društev in klubov, je dodal Miha Habjan in predstavil pomen članstva v planinski organizaciji: »Z včlanitvijo v izbrano planinsko društvo ali klub skoraj polovico sredstev prispevate za njegovo delovanje. Preostali del pa je namenjen delovanju skupnih programov PZS in kritju stroškov članskega zavarovanja. Želimo si, da slednjega ne boste potrebovali. Ravno obratno, pa upamo, da boste čim večkrat koristili mnoge druge ugodnosti - popust za prenočevanje v planinskih kočah, za nakup planinske opreme in za ugodnejšo vožnjo z vlaki Slovenskih železnic v notranjem prometu. Inflacija in vsesplošne podražitve so žal zahtevale tudi na dvig planinske članarino za leto 2023

Turno smučanje eden od najbolj privlačnih načinov gibanja

Turno smučanje je zagotovo eden najlepših in najbolj atraktivnih načinov gibanja v gorah pozimi. Gre za zelo širok pojem, saj zajema tako gibanje s smučmi na smučišču, smučanje po gričih, tekmovalno turno smučanje, smučanje z najvišjih gora. Vsemu je skupno, da nekako spada v gorništvo, kar pomeni, da moramo zelo dobro poznati vsaj osnove zimskega gibanja v gorah ter obvladati uporabo vse opreme, ki je nujna za varno turno smuko. »Za prvo spoznavanjem s samim turnim smučanjem si je smiselno opremo izposoditi. Za začetek so ključni kosi: turne smuči, turne vezi, turno smučarske kože (ki se nalepijo na smuči in omogočajo hojo navzgor), turno smučarski čevlji. Za stvari kot so palice, nahrbtniki in oblačila, pa lahko najprej preverimo, če imamo kaj v domači garderobi. Nato pa začnemo postopno turno smučati! Zelo priporočljivo je, da se udeležite tečajev turnega smučanja, kjer se boste naučili pravilne uporabe opreme, pravilnega gibanja na smučeh in osnov načrtovanja ture. Seveda je potrebno izbrati tečaj, ki ga vodijo kompetentni ljudje, ki vas bodo naučili tako, kot je to potrebno,« je razložil vaditelj turnega smučanja Luka Kovačič.

IMG_1172
Luka Kovačič: Zelo priporočljivo je, da se udeležite tečajev turnega smučanja, kjer se boste naučili pravilne uporabe opreme. (foto Barbara Gradič Oset)

Za začetek bodo zagotovo najbolj varno okolje smučišča, ki bodo služila kot nujna predpriprava na nadaljnje ture. »Potrebno se je naučiti same hoje navzgor, saj hitro ugotovimo, da gibanje vseeno ni tako enostavno kot izgleda. Seveda je nato za sam spust potrebno tudi znanje dobrega smučanja. Zelo pomembna je tudi dobra fizična pripravljenost. Ko pa se enkrat odpravimo izven smučišča, moramo poleg osnov gibanja na smučeh, izjemno dobro poznati tudi vsa pravila gibanja v gorah pozimi. Na tej točki poleg smučanja začnemo govoriti tudi o gorništvu, in le tega se premnogo ljudi ne zaveda. Problematična ni le generacija mladih, navdihnjenih s ''socialnimi mediji'', kot je velikokrat krivo ocenjeno, ampak tudi odrasli ljudje srednjih in starejših letih. Gibanje v gorah pozimi skriva ogromno pasti, ki se jih niti ne zavedajo. Zato še enkrat poudarek, da se je potrebno smučanja lotiti postopno, pridobiti si je potrebno znanje na primernih tečajih, ne samo imeti vso opremo, ampak jo znati tudi uporabiti

IMG_1218__002_
Miha Habjan, Matjaž Šerkezi in Luka Kovačič (foto Barbara Gradič Oset)

Kaj potrebujemo za varno turno smuko?

Kaj vse bomo vzeli sabo, je odvisno od našega izbranega cilja. »Če se bomo gibali na smučišču, bomo potrebovali smuči, palice, kože, turne čevlje, športna topla oblačila in manjši nahrbtnik, saj bomo ostali v varnem območju, kjer opremo bolj kot ne narekujejo vremenske razmere. V kolikor se podajamo izven smučišč, pa je izbira opreme veliko bolj kompleksna. Poleg zgoraj naštete, bomo morali dodati obvezno opremo, ki spada v vsak planinski nahrbtnik, lavinski trojček, dovolj energijske hrane, topel napitek, dodatne tople sloje oblačil, oblačila za primer poslabšanja vremena, dodatne rokavice. Ne pozabite na telefon, ne zaradi slike na vrhu, ampak vaše varnosti in tudi odgovornosti do drugih v gorah, katerim lahko pomagate,« dodaja Kovačič.
Bonton turnega smučanja

Gibanje po smučišču je dovoljeno le v obratovalnem času smučišča, oziroma drugače, če ima smučišče posebno odredbo za turne smučarje. Prav tako vedno hodimo ob robu smučišča in se v nobenem primeru ne ustavljamo pod prelomnicami, kjer nismo v vidnem polju smučarjev. Če ima smučišče urejeno turno smučarsko progo, je nujno, da se gibamo na njej. Nekatera smučišča so uvedla tudi ''turno smučarsko'' karto, ki jo je potrebno plačati, če se želimo gibati po smučišču.
Navadno se izven smučišč srečamo s ''špuro'' (smučino, ki jo naredimo v globokem snegu turni smučarji), ki jo uporabimo za gibanje navzgor. Tukaj je potrebno opozoriti na medsebojno strpnost smučarjev in pešcev ¬- turna smučina NI namenjena pešcem! V kolikor pešec hodi po smučini, jo s čevlji uniči in s tem onemogoči vsem nadaljnjim turnim smučarjem vzpon po smučini.
IMG_1226__003_
Vsaka tura zahteva temeljito pripravo. (foto Barbara Gradič Oset)

Prav tako že zaradi uničevanja same ''lepote narave'' v smučini ne opravljamo niti male, niti velike potrebe. Prav tako to onemogočimo tudi našim štirinožnim prijateljem.
Osnovna pravila in smernice turne smuke
-  Na smuko nikoli ne gremo sami. V kolikor se odpravimo v gore sami, moramo sprejeti vso odgovornost, da nam v primeru nesreče, nihče ne bo pomagal.
- Ob hoji navzgor upoštevamo smernice varnega gibanja v gorah pozimi in našo medsebojno razdaljo prilagodimo terenu. Pri smučanju navzdol pa moramo vedno ostati v vidnem polju in na vsake nekaj višinskih metrov po potrebi počakati.
- Vsaka tura zahteva temeljito pripravo. Načrtovati moramo vzpon, spust, oceniti trajanje, pregledati snežni bilten, natančno narediti oceno vremena na lokaciji, kamor se odpravljamo, se pozanimati o informacijah na terenu, izbrati primerno opremo.
- Spust opravimo po smeri pristopa. Že ob samem vzponu ocenjujemo razmere na terenu za kasnejšo smuko, saj bomo tako opazili potencialne pasti in sproti ocenili tveganje na terenu.
- Narava je pozimi povsem drugačna kot poleti!
- Informacije na forumih, blogih/vlogih beremo/gledamo selektivno. Pogosto se pojavi ogromno napačnih informacij, ki so lahko izjemno nevarne! Predlagal bi, da forume uporabimo kot katalog idej za turo, o sami težavnosti, razmerah na terenu, primernosti, pa se pozanimamo pri zanesljivih virih (knjižni vodniki priznanih založb, ARSO, spletne strani s kompetencami,...).
Ob zimskih aktivnostih v gorah se je treba zavedati tudi njihovih posledic na prostoživeče živali, zato podpredsednik PZS in inštruktor planinske vzgoje Martin Šolar priporoča, da turo že doma načrtujmo tako, da se bomo izognili mirnim območjem, rezervatom, zimskim staniščem in ustaljenim selitvenim potem živali.

foto_matjaz_serkezi__1_

»V kolikor se le da uporabljamo označene oziroma priporočene turnosmučarske poti, na ta način se tudi živali prilagodijo turnim smučarjem. Posebej želimo poudariti, da ne smučamo po sledeh živali. Pri turnem smučanju ne bodimo glasni, kljub užitkom pri zavojih v pršiču ali srencu, naj doživetje ostane vaše, s kričanjem in vriskanjem nikomur ne delamo dobro. V kolikor opazimo živali, se ustavimo in počakajmo, da odidejo, opazujmo jih z razdalje
Priporo_ene_turnosmu_arske_poti_na_Pokljuki
Najbolj priljubljene turnosmučarske poti na širšem območju Pokljuke potekajo v bližini mirnih območij za belko, divjega petelina, ruševca in gamsa. Planinska zveza Slovenije je s partnerji projekta VrH Julijcev pripravila zemljevid priporočenih turno smučarskih poti na Pokljuki, na katerih boste živalim zagotavljali večjo mero miru.

Gorski svet je prelep, omogoča nam številne aktivnosti in nas napolnjuje z energijo. Ob napačnem lotevanju, ob napačnih motivih ter ob lahkomiselnosti ali celo malomarnosti, je lahko naše početje tam zgoraj tudi nevarno. Zato izbirajmo ture, ki smo jim dorasli v vseh pogledih kompleksnosti gorskega udejstvovanja. Držimo se načel postopnosti ter preventive. Bodimo odgovorni do sebe, naših domačih, do okolja, kjer se gibljemo, do vseh, ki nam bodo prišli na pomoč ob morebitnih težavah ter do življenja nasploh. Srečno!

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE