Vodniška komisija
sobota, 2. julij 2022
POIŠČI

Posebno usklajevanje inštruktorjev planinske vzgoje
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 2. junij 2022 ob 10:20, ogledov: 460

10 generacij makedonskih planinskih vodnikov pod mentorstvom Vodniške komisije PZS

Objavil(a): Manca Ogrin
Komisija za planinske vodnike Planinske zveze Severne Makedonije (FPSM) je med 19. in 24. majem 2022 izpeljala že 10. usposabljanje za planinske vodnike kategorije A1 in se hkrati zahvalila slovenskim inštruktorjem planinske vzgoje in Vodniški komisiji PZS, ki je vsa leta bdela nad usposabljanji FPSM, načelniku VK PZS Francu Gričarju pa je podelila priznanje za dolgoletno sodelovanje.
Ob tej priložnosti je Komisija za planinske vodnike Planinske zveze Severne Makedonije izrazila iskreno zahvalo Planinski zvezi Slovenije in članom Vodniške komisije PZS, ki so usposabljali njihove vodnike v letih 2013 in 2014: Francu Gričarju, Klemenu Medji, Avi Baloh in Juretu Brečku

10___Obuka_za_planinarski_vodici_2022
Deset generacij makedonskih planinskih vodnikov pod mentorstvom Vodniške komisije PZS (foto arhiv FPSM)

Vodniška komisija PZS je bila vse desetletje mentorica vodniških usposabljanj FPSM, trije Makedonci pa so se udeležili tudi usposabljanj VK PZS v Sloveniji: Nikolco Petrov, Aleksandra Gerasimova in Goran Nikoloski, ki so v Sloveniji pridobljeno znanje prenesli in prilagodili za makedonska vodniška izobraževanja. Od leta 2013 do danes je bilo na vodniških usposabljanjih FPSM 365 udeležencev, od katerih jih je 110 registriranih kot vodnikov kategorije A1 (za vodenje po lahkih planinskih poteh v letnih razmerah), 23 pa jih je pridobilo zimsko licenco kategorije B1. 30 odstotkov vseh registriranih vodniških kadrov je žensk, imajo pa celo pet registriranih vodnikov FPSM v Črni gori in enega na Kosovu. Kot poudarja Nikoloski, vse to zahvaljujoč plodovitemu sodelovanju s PZS in v zadnjem obdobju tudi s Planinsko zvezo Hrvaške. 

FPSM_4
Priznanje Planinske zveze Severne Makedonije Francu Gričarju, načelniku Vodniške komisije PZS, za dolgoletno sodelovanju pri usposabljanju vodniških kadrov (foto arhiv FPSM)

Na vodniško usposabljanje so med 22. in 25. majem povabili tudi načelnika Vodniške komisije PZS Franca Gričarja, ki je pomagal pri izvedbi tečaja, sodeloval s koristnimi nasveti in nosil "ponesrečence". Ob koncu usposabljanja se je FPSM Gričarju zahvalila s priznanjem za dolgoletno sodelovanje - in se nadejajo, da bodo tudi v prihodnje sodelovali pri razvoju planinstva. 

Manca Ogrin

Fotogalerija

 arhiv FPSM

 arhiv FPSM1 / 5

 arhiv FPSM2 / 5

 arhiv FPSM3 / 5

 arhiv FPSM4 / 5

 arhiv FPSM5 / 5

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Vremenske razmere
 
Planinski izleti RTV SLO