Vodniška komisija
sobota, 28. maj 2022
POIŠČI

Kandidati druge izmene A tečaja uspešno opravili preizkusno turo
Najdi nas na Facebooku
Zadnje v forumu
Forum

NOVICE  

ponedeljek, 24. januar 2022 ob 17:00, ogledov: 1387

Nedeljska reportaža in Svetovalni servis o varnejšem obisku gora pozimi | 1. program Radia Slovenija

Objavil(a): Manca Ogrin
V času, ko se vedno več planincev, turnih smučarjev in alpinistov odpravlja v zasnežene gore, je še posebej pomembno izpostaviti znanja, ki jih je treba imeti za tovrstne podvige. Osnove varnosti pred snežnimi plazovi so bile v središču Nedeljske reportaže 23. januarja, splošni napotki za varnejši obisk gora pozimi v luči dveh preteklih tragičnih koncev tedna pa kažipot Svetovalnega servisa 25. januarja. Gost obeh oddaj je bil strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec Matjaž Šerkezi. Vabljeni k poslušanju v spletnem arhivu 1. programa Radia Slovenija!
Nedeljska reportaža: osnove varnosti pred snežnimi plazovi
Kubični meter snega, ki v plazu pokoplje žrtev, lahko tehta tudi 600 kilogramov
"V času, ko se vedno več planincev, turnih smučarjev in alpinistov odpravlja v zasnežene gore, je še posebej pomembno izpostaviti znanja, ki jih je treba imeti za tovrstne podvige. Poleg zdrsa je ena izmed največjih nevarnosti, ki preti v gorah, snežni plaz. Ta se sproži brez opozorila in je lahko za tistega, ki ga zajame, usoden. V Nedeljski reportaži bomo zato pozornost namenili osnovam varnosti pred snežnimi plazovi in tehnikam določanja stopnje plazovne nevarnosti," je napovedal novinar Aleš Ogrin, ki je osnove varnosti pred snežnimi plazovi v družbi Matjaža Šerkezija spoznaval v Kotliški grapi nad Dolino Kamniške Bistrice. 
Nedeljski reportaži, ki je bila na sporedu 23. januarja, lahko prisluhnete v spletnem arhivu 1. programa Radia Slovenija!

osnove_varnosti_pred_sneznimi_plazovi_foto_ales_ogrin
Osnove varnosti pred snežnimi plazovi z Matjažem Šerkezijem (foto Aleš Ogrin)

Svetovalni servis: Varnost v gorah v zimskih razmerah
Gore so letos pozimi terjale visok davek, zimske razmere pa bodo trajale še vsaj nekaj mesecev. Obiskovalcev gora je vedno več, znanje, ki ga prinesejo s seboj, pa je žal nezadostno ali pomanjkljivo. Kaj narediti za večjo varnost, na koga se obrniti po pomoč in kaj sodi med zimsko opremo? V Svetovalnem servisu bo na vaša vprašanja odgovarjal gorski reševalec in strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi. Šerkezija je gostil voditelj Jure K. Čokl. Vabljeni k poslušanju v spletnem arhivu 1. programa Radia Slovenija.

Svetovalni servis: "Znanje o gorah ni stvar ogleda enega filmčka na YouTubu ali enega tečaja"
Zimske razmere v gorah so zelo zahtevne. "Danes se na žalost pojavljajo Batmani, junaki teme, ki na družbenih omrežjih iščejo všečke, kaj vse so naredili in koga so rešili. A to ni prav. Nikoli ne skačemo v deročo reko," opozarja gorski reševalec in strokovni sodelavec PZS-ja Matjaž Šerkezi. Svetovalni servis v besedi na MMC RTV Slovenija

Aktualno: Planinska tura je končana šele v dolini, ne na vrhu pri koči
Razmere v gorah so pozimi v vsakem primeru težavne in planinci jih prepogosto podcenjujejo
"Dnevi so dejansko lepi, nevarnost snežnih plazov je ta čas manjša, zato ljudje radi hodimo v hribe. Priporočal bi cilje, ki za tiste, ki tega ne znajo, ne zahtevajo tehničnega znanja, kar pomeni kopaste vrhove, z odprtimi, nestrmimi področji. Naša tura je končana šele v dolini, ne na vrhu pri koči. Ne smemo dopustiti, da nas ujame tema, načrtujemo turo tako, da smo najpozneje ob 15.00 nazaj pri avtu oziroma na izhodišču," pa je v pogovoru za Val 202 poudaril podpredsednik PZS in inštruktor planinske vzgoje Martin Šolar. Celotnemu pogovoru prisluhnite v spletnem arhivu Vala 202!

Tednik: Z glavo, znanjem in opremo
V zadnjem času skorajda ne mine dan brez opozoril o nevarnosti gorskega sveta v zimskih razmerah. V gore je treba z glavo, znanjem in opremo, pravijo planinski inštruktorji. A kljub temu imajo gorski reševalci vedno več dela. Na Planinski zvezi Slovenije so zato za novinarje, snemalce in fotografe pripravili krajšo turo na Veliko planino in jim prikazali nekaj osnov zimskega gorništva. Tam sta bila tudi novinarka Alenka Bevčič in snemalec Martin Uršič. Reportažo iz oddaje Tednik si velja v spletnem arhivu TV Slovenija ogledati še enkrat!

V dveh dneh v gorah umrlo kar pet ljudi
Obiskovalcem gora, ki niso vešči gibanja v gorskem svetu in nimajo dovolj lastnih izkušenj, priporočamo, da se vključijo v planinska društva (PD) in se z njimi pod vodstvom vodnika PZS v organiziranih skupinah odpravijo v gore. Velikokrat se tudi posvetujte z vodniki PZS, jih povprašajte za nasvet, povejte jim svoje izkušnje pri hoji v gore. Vodnik PZS vam bo znal svetovati tudi pri izbiri vodenega pohoda s planinskim društvom. Zimske razmere v sredogorju in visokogorju so občutno drugačne od poletnih. V zimskih dneh je treba biti pripravljen na nizke temperature, krajši dan, nevarnost proženja snežnih plazov, poleg tega je večina planinskih koč zaprtih, prisotna je večja možnost zdrsa. Vse to moramo upoštevati ne samo na turi, ampak tudi pri izbiri poti in ciljev, pri pripravi na turo ter pri izbiri ustrezne opreme. Več v Delu

'Vzpon na Triglav pozimi ni mačji kašelj, tam lahko vsaka napaka pomeni smrt'
"Snežni plazovi so zgolj ena od nevarnosti v gorah. Zima je specifična in zahteva izkušenega posameznika. Skupno vsem tem nesrečam je predvsem neprimerna izbira cilja - bodisi prezahteven cilj ali gneča - opreme in neizkušenost. Vzpon na Triglav pozimi ni mačji kašelj, tam vsaka napaka lahko pomeni smrt," je za 24ur.com poudaril strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec Matjaž Šerkezi.

velika_planina_nk_pzs_planinci_foto_manca_ogrin
Zasnežene gore zahtevajo izurjenega, opremljenega in spoštljivega obiskovalca (foto Manca Ogrin)

PZS: Zasnežene gore zahtevajo izurjenega, opremljenega in spoštljivega obiskovalca
Zasnežene gore zahtevajo kompleksnega obiskovalca, ki obvlada tehnične pripomočke, ima znanje iz nevarnosti v gorah, vremenoslovja, orientacije, gibanja, predvsem pa veliko mero spoštovanja do gora in zavedanja, da ga bo gora počakala, smo na novinarski konferenci na začetku zimske planinske sezone na Veliki planini 8. decembra opozorili v Planinski zvezi Slovenije. Zimski obisk gora zaznamujejo nižje temperature, krajši dan, zaprte planinske koče in specifične snežne razmere, zato odhod v gore pozimi zahteva natančno načrtovanje, pridobivanje informacij s terena, upoštevanje osebnih izkušenj, ustrezno opremo in znanje njene uporabe. Več >>>

>>> Oglejte si tudi VIDEOzbirko Varneje v gore:
Varneje v gore - pred odhodom na planinsko turo se moram vprašati 
Varneje v gore - izbira opreme pred odhodom v gore
Varneje v gore - izbira oblačil za odhod v gore 
Varneje v gore - izbira planinskih čevljev 
Varneje v gore - uporaba derez in cepina 
Varneje v gore - plazovna žolna
Varneje v gore - plazovna sonda 
Varneje v gore - plazovna lopata
Varneje v gore - iskanje zasutega v snežnem plazu s pomočjo plazovnega trojčka
Varneje v gore - uporaba plazovnega nahrbtnika
Varneje v gore - članarina Planinske zveze Slovenije 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Vremenske razmere
 
Planinski izleti RTV SLO