Vodniška komisija
torek, 16. julij 2024
POIŠČI

Pet žrtev min iz BIH - vzpon na Triglav
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 20. december 2016 ob 15:00, ogledov: 43473

Odprtost planinskih koč pozimi

Objavil(a): Manca Ogrin
Z zimskim časom se planinska dejavnost ne zaključi, zato ostaja precej planinskih koč odprtih tudi v tem času. Ima pa zimski čas svoje posebnosti in prinaša drugačen režim obratovanja planinskih koč. Med 164 oskrbovanimi kočami jih je v zimskih mesecih odprtih 121, večinoma nižje ležečih in lažje dostopnih, nekaj pa tudi v visokogorju.
Med 164 oskrbovanimi kočami (od skupno 179 planinskih koč, zavetišč in bivakov) jih je v zimskih mesecih odprtih 121.

Stalno odprtih planinskih koč je v zimskem času 58, od tega 25 vse dni v tednu, ostalih 33 koč pa vse dni razen ob ponedeljkih ali/in torkih.

11 koč v visokogorju (I. kategorija) je odprtih tudi pozimi, od tega
- stalno: Dom na Komni,
- konec tedna s petkom in prazniki: Orožnova koča na Planini za Liscem, Koča na Kriški gori,
- konec tedna in prazniki: Krekova koča na Ratitovcu, Frischaufov dom na Okrešlju, Kamniška koča na Kamniškem sedlu, Koča na Klemenči jami pod Ojstrico, Planinski dom na Kališču, Roblekov dom na Begunjščici, Koča Draga Karolina na Velikem Snežniku in Zavetišče v Hudičevem borštu.

Poseben status ima Triglavski dom na Kredarici. V zimskih mesecih je uradno zaprt, vendar tisti, ki pridejo do njega, ne ostanejo zunaj. Meteorologi, ki so stalno v domu, vsakogar sprejmejo in mu omogočijo prenočevanje, sicer v neogrevanih prostorih. Dom pa ta čas ne nudi druge oskrbe.

Zimske sobe
Pozimi je mogoče prenočevati tudi v zimskih sobah, ki jih imajo nekatere postojanke, med drugimi v osrednjem delu Julijskih Alp Pogačnikov dom na Kriških podih, Zavetišče pod Špičkom, Zasavska koča na Prehodavcih, Planinski dom pri Krnskih jezerih, Koča pri Triglavskih jezerih, Koča na Planini pri Jezeru, v Vratih je zimska soba stalno odprta nedaleč od Aljaževega doma, v Kamniško-Savinjskih Alpah ima zimsko sobo Kocbekov dom na Korošici.

Bivaki
Bivaki se od planinskih koč precej razlikujejo, saj so namenjeni predvsem zasilnemu zavetju in po napornih plezalnih turah za prenočevanje alpinistov. V Sloveniji je 15 bivakov, ki so stalno odprti. Pomembna novost je letos ponovno postavljen Bivak 2 na Jezerih ter na novo postavljen bivak na Kaninu (bivak je zaklenjen, ključ je možno prevzeti v Bovcu), ki leži v bližini zaprtega Doma Petra Skalarja na Kaninu. Vsi bivaki so prosto dostopni, bivak pod Špikom pa je zaklenjen, ključ je na voljo pri oskrbnici.

Pred obiskom planinskih koč preverite, ali so odprte
Ko govorimo o kočah v zimskih mesecih, je treba poudariti, da pride tudi do odstopanj glede obratovalnih časov. Odvisno je od slabega vremena, novega snega, nevarnostih na poteh (predvsem plazov) in zmožnosti oskrbovanja. V primeru slabih pogojev je najbolje počakati s turo. V vsakem pa si je potrebno pridobiti informacije, tako o stanju poti kot odprtosti koč, predvsem pri planinskih društvih, ki upravljajo s posameznimi kočami in poznajo tudi stanje poti do samih koč.

Vse informacije o odprtosti planinskih koč, bivakov in zimskih sob v zimskih mesecih so na voljo na spletnih straneh PZS na naslovu www.pzs.si/koce.php, kjer se odgovorni za to trudijo, da so podatki čim bolj sveži in pravilni.

Janko Rabič, načelnik Gospodarske komisije PZS

Srečno in varen korak! Preden vzamete pot pod noge, preberite še >>> Za varnejše obiskovanje gora - načrtovano, pripravljeno in odgovorno.

Povezana novica:
Silvestrujte v planinski družbi
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE