Vodniška komisija
nedelja, 20. september 2020
POIŠČI

Na Boču med 22. in 24. aprilom potekalo kopno izpopolnjevanje
Najdi nas na Facebooku
Zadnje v forumu
Forum

NOVICE  

ponedeljek, 21. september 2015 ob 00:00, ogledov: 2537

Preventivna akcija Gorske enote Policije in Planinske zveze Slovenije

Objavil(a): Matej Ogorevc
Prva skupna preventivna akcija Gorske enote Policije (GEP) in Planinske zveze Slovenije (PZS) je bila izvedena 6. septembra 2015 na poteh med Vršičem in Malo Mojstrovko. Ekipo smo sestavljali dva policista in planinski vodnik.
Ob 8. uri se, kakor je bilo dogovorjeno, srečam z dvema policistoma, pripadnikoma Gorske enote Policije. Za vzpon na Malo Mojstrovko smo si izbrali Hanzovo pot na Malo Mojstrovko. Gre za zelo zahtevno planinsko pot, ki terja zanesljiv korak in izkušeno nogo. Kmalu krenemo po markirani poti proti Slemenu. Na poti srečamo nekaj ljudi. Nek par ni bil prepričan, če je to prava pot proti Hanzovi poti (potrdimo jima pravilno izbiro poti), na sedelcu pa opazimo še angleški par, s pogojno primerno obutvijo. Angleža vprašamo kam sta namenjena in odgovorita, da na Slemenovo špico, nato le še izmenjamo še nekaj besed, se poslovimo in odrinemo vsak svojemu cilju na proti. Če bi se angleža odpravljala na Mojstrovko bi ju verjetno opozorili na nejbolj primerno obutev - za Slemenovo špico pa so jima njuni čevlji lahko nudili dobro stopinjo.
Pri vstopu Hanzove poti se opremimo s samovarovalnim sestavom in zadovoljni ugotovimo, da podobno ravna večina ostalih gornikov - čelado so imeli praktično vsi, pa tudi pas in samovarovalni komplet nista bila eksota. Vstopimo in brez težav nadaljujemo po Hanzovi poti vse do vrha. Vmes srečujemo ostale, izmenjamo nekaj besed, razdremo kakšno šalo ali dve in nadaljujemo proti vrhu, kjer posedimo slabe pol ure in pomalicamo.
Sestopimo po južni strani po Grebencu do Vratc. Tam si nadenemo čelade, za nami to ponovita še dve skupini, kar pomeni, da nas ljudje niso smatrali kot neke »težake« ampak res kot nekoga, ki jih zgolj želi opozoriti na posebnosti oz. na nevarno/neprimerno gibanje v gorah. Do parkirišča se spustimo po melišču in okoli 12. ure zaključimo akcijo.
Akcija je potekala v prijateljskem vzdušju. Ljudje so nas dobro sprejeli, kar kaže dejstvo da smo z marsikaterimi pokramljali tudi o čem drugem ne le zgolj o hribih. Moje mnenje je, da je akcija uspela in nimam nobenih zadržkov da ne bi ponovitve priporočil tudi v prihodnje.

Akcija pa je verjetno dobrodošla tudi zaradi krepitve zavesti ljudi, da smo tudi vodniki PZS usposobljen kader in bi v prihodnje lahko začeli bolj ceniti kakšen koristen nasvet tudi z naše strani.

Matej Ogorevc

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Vremenske razmere
 
Planinski izleti RTV SLO