petek, 2. marec 2012 ob 00:00

Tečaj za vodnike PZS E kategorije 2012

GL: Konec februarja 2012 je na Vršiču potekalo štiridnevno usposabljanje vodnikov PZS za zahtevne snežne ture (kategorija E).
VK_PZS_E_tecaj2012_foto_MIjo_Kovacevic5mPet tečajnikov - vodnikov PZS iz širne Slovenije se je v Julijcih pod Prisojnikom in Mojstrovkami nekaj zadnjih februarskih dni kalilo v tehnikah in manevrih potrebnih za vodenje zahtevnih zimskih tur. Večina učnega programa je temeljila predvsem na praktičnem delu in vajah številnih manevrov nujnih za ture v najtežjih snežnih razmerah. Poenotenje manevrov in postopkov vodnikov z alpinističnimi je tokrat olajšalo učne procese tudi udeležencem tečaja, ki so v večini že imeli uspešno opravljeno alpinistično šolo, ter potrjene predhodne vodniške kategorije A, B, C in D, kar je bil eden izmed pogojev za vpis na tečaj E.

Inštruktorska ekipa pod vodstvom Franca Gričarja se je zelo potrudila in potrebno znanje na nazoren način podala tečajnikom. Prvi, teoretični dan je bilo na vrsti spoznavanje tehnike gibanja in raznolike tehnične opreme za zahtevne zimske ture. Naslednje tri dni pa so potekale praktične delavnice pod Prisojnikom in Mojstrovkami. Raznovrstna sidrišča v snegu in ledu, pripomočki za varovanje, spusti po vrveh na različne načine, varovanje in pomoč udeležencem na zahtevnem zimskem terenu, samoreševanja, škripčevja in ostali vrvni manevri so bile vroče teme tokratnih delavnic.

Analizo smo na koncu tečaja opravili v Koči na gozdu, ki nam je v času učenja nudila varno zavetje ponoči. Splošno mnenje petih tečajnikov je bilo, da je bil tečaj E kategorije zanimiv in je kljub relativno majhni količini snega dobro uspel. Obnavljanje ali učenje številnih manevrov in postopkov je bilo vsem koristno in bo pripomoglo k varnemu vodenju udeležencev v zahtevnih snežnih razmerah.

Edino (pre)toplo vreme nam ni najbolj ugajalo. Plazovi so prva dva dneva bobneli pod Prisojnikom, med tem ko smo na varnem mestu delali na delavnicah. Ob zmrzali zadnjega dne pa smo se povzpeli proti Mali Mojstrovki in v konkretnem prepihu na vrhu grebena doživeli nekaj prave zime.

Besedilo in foto: Mijo Kovačevič
vir: gore-ljudje.net

19.09.2020